Έχασαν επαφή για 47 λεπτά με τo Artemis 1 αλλά… πήραν εκπληκτικές εικόνες από τη Σελήνη

Η NASA έχασε απροσδόκητα την επαφή με την κάψουλα Orion που συνδέθηκε με το φεγγάρι νωρίς το πρωί της Τετάρτης (23 Νοεμβρίου).

Το απλήρωτο Orion είχε καλές επιδόσεις από την εκτόξευση προς το φεγγάρι την περασμένη Τετάρτη (16 Νοεμβρίου) στην αποστολή Artemis 1 της NASA.

Αλλά αυτή η Τετάρτη (23 Νοεμβρίου) έφερε ένα χτύπημα: οι ελεγκτές αποστολής έχασαν την επικοινωνία με τον Orion στη 1:09 π.μ. EST (0609 GMT) ενώ επαναδιαμόρφωσαν μια σύνδεση μεταξύ της κάψουλας και του δικτύου Deep Space, το σύνολο των ραδιοφωνικών πιάτων που χρησιμοποιεί η NASA για μιλήστε στο μακρινό διαστημόπλοιό του.

“Η αναδιαμόρφωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και η ομάδα ερευνά την αιτία της απώλειας του σήματος”, έγραψαν αξιωματούχοι της NASA σε μια σύντομη ενημέρωση την Τετάρτη.

«Η ομάδα έλυσε το πρόβλημα με μια αναδιαμόρφωση στο έδαφος», πρόσθεσαν.

“Οι μηχανικοί εξετάζουν δεδομένα από το συμβάν για να βοηθήσουν να προσδιορίσουν τι συνέβη και ο υπεύθυνος διαχείρισης και διαχείρισης δεδομένων θα υποβιβάσει τα δεδομένα που καταγράφηκαν στο Orion κατά τη διάρκεια της διακοπής για να συμπεριλάβει σε αυτήν την αξιολόγηση.”

Η διακοπή επικοινωνίας διήρκεσε 47 λεπτά και ο Orion βγήκε από αυτό σε καλή κατάσταση. το διαστημικό σκάφος είναι υγιές και δεν υπέστη εμφανείς παρενέργειες, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Ο Orion προετοιμάζεται για έναν κρίσιμο ελιγμό: Έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει μια καύση κινητήρα την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου) που θα εισάγει την κάψουλα σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αν όλα πάνε καλά, ο Ωρίωνας θα παραμείνει σε αυτή την τροχιά για περίπου μια εβδομάδα και μετά θα κατευθυνθεί προς τη Γη την 1η Δεκεμβρίου.

Η κάψουλα θα φτάσει εδώ με μια πτώση με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια στις 11 Δεκεμβρίου.

Το Artemis 1 είναι μια κρουαζιέρα για το Orion και το γιγάντιο Space Launch System της NASA, τον πιο ισχυρό πύραυλο που έχει πετάξει ποτέ με επιτυχία. Το δίδυμο αναμένεται να πετάξει αστροναύτες για πρώτη φορά το 2024 στο Artemis 2, το οποίο θα στείλει ένα πλήρωμα Orion γύρω από το φεγγάρι.

Το Artemis 3 θα ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα, προσγειώνοντας αστροναύτες κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης – το μέρος όπου η NASA στοχεύει να κατασκευάσει ένα φυλάκιο με πλήρωμα, έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος Artemis.

Δείτε το video: