Πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμα που αγοράζετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η αποφυγή της σπατάλης τροφίμων αλλά και η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελούν δυο ζητήματα που μας απασχολούν πολύ αυτό το διάστημα. Με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις τιμές των προϊόντων στα ύψη, αναζητούμε τρόπους τόσο για οικονομία όσο και για να μην αγοράζουμε υλικά που να καταλήγουν στο τέλος στον κάλαθο των αχρήστων…

Σας έχουμε συγκεντρώσει βασικά tips για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων και να μπορέσετε να συντηρήσετε τα προϊόντα που αγοράζετε για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Φυσικά, το πιο σημαντικό σε όλα τα πράγματα, έτσι και στα ψώνια, είναι ο προγραμματισμός, οπότε όσο λιγότερα ψωνίζουμε, τόσο πιο εύκολα θα τα καταναλώσουμε, αποφεύγοντας τη σπατάλη τροφίμων.

Ωστόσο, αν είστε από αυτούς που σας αρέσει να κάνετε τα ψώνια του μήνα μαζεμένα, πρέπει να βρείτε τρόπους για να συντηρήσετε τα προϊόντα, ώστε να κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

Για τα φρούτα και τα λαχανικά

Προσοχή στις μπανάνες
Μην αποθηκεύετε τίποτα κοντά στις μπανάνες. Εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αιθυλένιου, που μπορεί να οδηγήσει φρούτα και λαχανικά σε πρόωρη ωρίμανση και σήψη…

Μακριά και από τα κρεμμύδια
Τις ίδιες ιδιότητες έχουν και τα κρεμμύδια. Προκαλούν πρόωρη ωρίμανση σε φρούτα και λαχανικά που είναι δίπλα τους. Ειδικά στις πατάτες. Οπότε η τάση μας να αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια δίπλα στις πατάτες είναι λανθασμένη.

Κατάψυξη… ο φίλος μας
Μπορεί τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά να μην έχουν την ίδια φρεσκάδα και υφή με τα φρέσκα, αλλά η κατάψυξη μάς βοηθά να συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολλά ευαίσθητα… ζαρζαβατικά, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούμε στις παρασκευές μας.

Πατάτες
Οι πατάτες χρειάζονται δροσερό και σκιερό μέρος. Για να αποφύγουμε την υγρασία είναι καλύτερο να τις αποθηκεύσουμε σε μια χάρτινη σακούλα που απορροφά την υγρασία και στη συνέχεια σε ένα αεροστεγές σκεύος.

Τα πράσινα λαχανικά
Χρειάζονται χώρο και αέρα. Οπότε ο ιδανικός τρόπος για να τα συντηρήσουμε σωστά είναι τα τοποθετήσουμε σε ένα μεγάλο σκεύος που να τους αφήνει από πάνω αέρα για να… αναπνεύσουν.
Όσο για τα μυρωδικά, όπως το σέλινο, ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο βασιλικός κλπ μπορούν να συντηρηθούν για πολύ περισσότερο διάστημα στην κατάψυξη.

Μέσα σε νερό
Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται καλύτερα μέσα στο νερό. Αυτά είναι το σέλερι, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα και τα ραπανάκια. Κάποιοι σεφ υποστηρίζουν ότι και το μπρόκολο συντηρείται καλύτερα μέσα σε νερό.

Όχι στο ψυγείο οι ντομάτες
Οι ειδικοί λένε ότι οι ντομάτες διατηρούνται σφριγηλές και ζουμερές στην τροφοθήκη μας και όχι στο ψυγείο. Το ψυγείο αλλοιώνει την υφή της. Ωστόσο η διάρκεια ζωής της μειώνεται εκτός ψυγείου. Και εδώ η κατάψυξη βοηθά καθώς μπορούμε να καταψύξουμε ντομάτες που χρησιμοποιούμε για τα κοκκινιστά πιάτα μας.

Κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά
Οι ζωικές πρωτεΐνες συντηρούνται στην κατάψυξη. Φυσικά όχι αιωνίως. Αν αγοράσουμε κάποια συσκευασία από το σουπερμάρκετ, ακολουθούμε τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω της, τηρώντας αυστηρά την ημερομηνία λήξεώς της.
Σε περίπτωση που ανοίξουμε μια συσκευασία πρωτεΐνης και χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος της, αποθηκεύουμε πολύ προσεκτικά το υπόλοιπο, ιδανικά σε αεροστεγές σκεύος ή σακούλα.
Σε περίπτωση που αποθηκεύσουμε στο ψυγείο κάποιο κρεατικό-πουλερικό-ψαρικό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να υπάρχουν αποστάσεις από τα άλλα τρόφιμα και να είμαστε ευλαβικοί σε θέματα καθαριότητας.

Μαγειρεμένο φαγητό
Το μαγειρεμένο φαγητό ιδανικά πρέπει να μπει σε αεροστεγή σκεύη, ώστε να μην εισχωρεί αέρας ή υγρασία. Αν δεν έχουμε, τότε τουλάχιστον χρησιμοποιούμε τάπερ που κλείνουν καλά και όχι αλουμινόχαρτο ή κατσαρόλες με τα καπάκια τους (που αφήνουν τον αέρα και την υγρασία να εισχωρεί).

Συσκευασμένα τρόφιμα
Να έχουμε στο νου μας να κλείνουμε καλά τις συσκευασίες από τα αλεύρια, τα όσπρια, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά, κοιτώντας παράλληλα τις ημερομηνίες λήξης. Ιδανικά, να φυλλάσσουμε τα ανοιγμένα τρόφιμα σε άλλο ντουλάπι, καθώς υπάρχουν διάφορα έντομα που μπορούν να… επιτεθούν σε τέτοιου είδους τρόφιμα και οι ανοιχτές συσκευασίες ευνοούν την εξάπλωσή τους και στα διπλανά τους.