Σπανάκι ή λαχανίδα; – Ποιο είναι πιο υγιεινό

Και τα δύο είναι σούπερ θρεπτικά λαχανικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας. Δείτε πού υπερτερεί το ένα και πού το άλλο.

Προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες λαχανικών και συχνά το ένα αντικαθιστά το άλλο σε συνταγές, από σαλάτες μέχρι σούπες και smoothies. Παρά τις ομοιότητές τους, όμως, έχουν αρκετές διαφορές.

Καταρχάς να πούμε ότι και τα δύο είναι σούπερ θρεπτικά, με χαμηλές θερμίδες και μας παρέχουν πλήθος σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Και τα δύο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, μια σημαντική βιταμίνη που εμπλέκεται στη σωστή πήξη του αίματος και τον σχηματισμό οστών. Συν τοις άλλοις είναι και τα δύο πλούσια σε βιταμίνη C, σημαντική βιταμίνη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά σε διάφορες ποσότητες, μεταξύ των οποίων και βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και ασβέστιο.

Στις διαφορές τους, πρέπει να αναφέρουμε ότι η λαχανίδα, γνωστή και ως kale, μας παρέχει τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, ενώ το σπανάκι μας παρέχει περισσότερη βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.

Λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας και τα δύο έχουν συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Είναι και τα δύο πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα και μας προστατεύουν ενάντια στις χρόνιες παθήσεις. Φαίνεται, επίσης, να δρουν θετικά στην υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με έρευνα, μάλιστα, η σούπα με σπανάκι μείωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Ακόμη, και τα δύο λαχανικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες που φαίνεται πως μειώνουν την ανάπτυξη και διάδοση των καρκινικών κυττάρων σύμφωνα με μελέτες σε ζώα και σε σωλήνες δοκιμής.

Λόγω του ότι αποδίδουν λίγες θερμίδες, αλλά έχουν υψηλή διατροφική αξία, η προσθήκη τους στη διατροφή σας θα βοηθήσει σίγουρα στην απώλεια βάρους, κάτι που έχει αποδειχτεί και με έρευνες.

Το σπανάκι περιέχει υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος, μιας ουσίας που δεσμεύει το ασβέστιο στον οργανισμό και αποτρέπει την απορρόφησή του. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικό οξύ (όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) αυξάνει την απέκκριση οξαλικού οξέος από τα ούρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας οξαλικού οξέος στα νεφρά. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πέτρας, αλλά εκτιμάται ότι περίπου το 80% αυτών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Όσοι, λοιπόν, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δημιουργίας πετρών στα νεφρά, συμβουλεύεται να μειώσουν την πρόσληψη τέτοιων τροφών, συμπεριλαμβανομένου και του σπανακιού ή να το προτιμήσουν βραστό, καθώς με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος μειώνεται η συγκέντρωση οξαλικού οξέος.

Τα σταυρανθή λαχανικά, από την άλλη, όπως η λαχανίδα, περιέχουν βρογχοκηλογόνα, ουσίες που μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, μειώνοντας την πρόσληψη ιωδίου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Βρογχοκηλογόνα περιέχει και το σπανάκι, αλλά όχι στο μέγεθος που ανιχνεύονται στα σταυρανθή λαχανικά.

Οι πρόσφατες έρευνες πάντως σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βρογχοκηλογόνα, όταν γίνεται με μέτρο δεν προκαλεί προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών δεν σχετίζεται με μεγαλύτερη κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, με εξαίρεση τις γυναίκες με πολύ χαμηλή πρόσληψη ιωδίου.

Συν τοις άλλοις, το μαγείρεμα των λαχανικών φαίνεται να απενεργοποιεί το υπεύθυνο για την έκκριση βρογχοκηλογόνων ένζυμο.

Αν, λοιπόν, έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή, το μαγείρεμα της λαχανίδας και του σπανακιού πριν την κατανάλωσή τους και η εξασφάλιση ότι λαμβάνετε επάρκεια ιωδίου στη διατροφή σας θα σας κρατήσει ασφαλείς.

Όπως είναι φανερό, και τα δυο λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή, αφού έχουν υψηλή διατροφική αξία και διαφορετικά οφέλη το καθένα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα ενσωματώσετε στην εβδομαδιαία διατροφή σας, μαζί με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι παρακάτω ιδέες θα σας βοηθήσουν:

– Προσθέστε τα στη σαλάτα σας
– Βάλτε τα σε σάντουιτς, τάκος ή ως τόπινγκ σε ζυμαρικά και κρέας κατσαρόλας.
– Δοκιμάστε να τα σοτάρετε και να τα προσθέσετε ως συνοδευτικό στο πιάτο σας.
– Προσθέστε τα στην ομελέτα σας.
– Βάλτε τα στο smoothie σας μαζί με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, καρπούς και σπόρους.