Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή όχι του 34χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Διαφώνησαν εισαγγελέας και ανακριτής για την προφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τώρα να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να εκδοθεί απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τις 9:00 o αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή, όπου και απολογήθηκε για 50 λεπτά. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα γνωμοδότησης.

Η μεταφορά του 34χρονου έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα. Τον συνόδευε ο διευθυντής της διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, με τον κατηγορούμενο να εισέρχεται στο κτίριο από την πίσω πλευρά και να οδηγείται κατευθείαν στο γραφείο του ανακριτή.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Ηρεμία ζήτησε ο πρόεδρος των Ρομά

Δεν αποδείχθηκαν πολύ θετικά οι γονείς του 16χρονου, την απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό του αστυνομικού, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης. Όπως δήλωσε λίγο μετά το άκουσμα της απόφασης, ζήτησε από όλους να επικρατήσει ηρεμία και αναμένουν μια δίκαιη απόφαση από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

«Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη και δεν πρέπει να υπάρξει καμία συγκάλυψη σε αυτό το γεγονός. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι Τσιγγάνοι να πάνε στα σπίτια τους, δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή να κάνουμε διαμαρτυρίες. Απευθύνουμε έκκληση να υπάρχει αυτοσυγκρατηση, αλλά θα πρέπει σήμερα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η απόφαση που βγήκε ένα – ένα, που διαφώνησε εισαγγελέας και ανακριτής, εμείς δε τη δεχόμαστε. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο. Ζητάμε άμεσα δικαιοσύνη για να επιστρέψουν όλοι οι Τσιγγάνοι στα σπίτια τους, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, να τιμωρηθεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός. Εμείς καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας, Πάνος Χαρίτος.

«Οι Τσιγγάνοι να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, να μην έχουμε αυτά τα επεισόδια. Μέχρι στιγμής, οι οικογένεια και οι φίλοι για το περιστατικό που έχει γίνει, αντιδρούν και θέλουν να προφυλακιστει ο αστυνομικός. Σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη, έχουμε εμπιστοσύνη», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλειος ΠΑΝΤΖΙΟΣ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δε θα πρέπει να ξεφύγει και ότι επιβάλλεται να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση, οι Τσιγγάνοι που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με την παρέμβαση και των ψυχραιμότερων, αποχώρησαν ειρηνικά.