Γιατί πονάς περισσότερο όταν έχει υγρασία

Υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που δικαιολογούν τη σχέση του πόνου με την υγρασία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι ιδέα σου. Αν ανήκεις σε αυτούς που πονάνε, δοκίμασε τις 2 συμβουλές στο τέλος του κειμένου.

Μέχρι πρόσφατα οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι υπέφεραν από αρθριτικά παραπονιούνταν για εντονότερους πόνους τις μέρες που βρέχει. Τώρα, όμως, όλο και πιο συχνά ακούω νεότερης ηλικίας άτομα να μιλάνε για πονοκεφάλους, ημικρανίες, πόνους στη μέση ή εκεί που έχουν χτυπήσει το χέρι τους, ακόμη και κακή διάθεση. Μάλιστα, τα παράπονά τους δεν αφορούν μόνο τις υγρές μέρες του χειμώνα, αλλά κι εκείνες του καλοκαιριού.

Αν και η παραδοσιακή θεωρία υποστήριζε ότι το κρύο επηρεάζει τον πόνο, τα ευρήματα των σύγχρονων μελετών δείχνουν σχέση του πόνου με τα επίπεδα υγρασίας που επιφέρουν αλλαγές στη βαρομετρική πίεση. Το φαινόμενο, που έχει παρατηρηθεί ήδη από την αρχαιότητα –πρώτος το ανέφερε ο Ιπποκράτης βασισμένος στις εμπειρίες των ασθενών του– δεν έχει μελετηθεί αρκετά μέχρι στιγμής και αν τύχει να ρωτήσεις κάποιον γιατρό γιατί συμβαίνει, μάλλον δεν θα ξέρει να σου απαντήσει.

Ο υγρός καιρός εντείνει τον πόνο, είναι γεγονός

Η πιο ολοκληρωμένη σχετική μελέτη που έχει γίνει είναι ένα project με την ονομασία Cloudy with a Chance of Pain από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι η πρώτη έρευνα τόσο μεγάλου εύρους που εξέτασε τις επιδράσεις του καιρού στον πόνο. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 2.500 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία που υπέφεραν από αρθριτικά, ημικρανίες, ινομυαλγία και νευροπαθητικούς πόνους.

Κατέγραφαν καθημερινά τα συμπτώματά τους σε μια περίοδο 1-5 μηνών, παράλληλα με τα δεδομένα από τα smartphones τους που παρείχαν πληροφορίες για τον καιρό. Τελικά, βρήκαν ότι τις μέρες με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες να βιώσουν πόνο πιο μεγάλης έντασης αυξάνονταν κατά 20%. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση του πόνου αποκλειστικά με τη θερμοκρασία ή με τη βροχόπτωση.

Γιατί η υγρασία συνδέεται με τον πόνο;

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: γιατί η υγρασία συνδέεται με πόνο; Και η απάντησή του θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Μερικοί ερευνητές έχουν επιχειρήσει να δώσουν εξηγήσεις οι οποίες συνδέονται με την πίεση της ατμόσφαιρας. Η υγρασία σηματοδοτεί πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι μεταπτώσεις στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να κάνουν τους τένοντες, τους μυς και οποιονδήποτε μαλακό ιστό να διασταλεί και να συσταλεί, προκαλώντας μυϊκούς σπασμούς, αλλά και πόνους στις αρθρώσεις που επηρεάζονται άμεσα από αυτούς τους ιστούς.

Η βαρομετρική πίεση συχνά προκαλεί και διακυμάνσεις στα επίπεδα των υγρών στο σώμα. Ο πόνος στις αρθρώσεις προκαλείται από την ενεργοποίηση νευροϋποδοχέων σε νευρικές απολήξεις που είναι ευαίσθητες σε μια τέτοια αλλαγή, σύμφωνα με τον Dr John Parenti, του Ορθοπεδικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Geisinger στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Τι ρόλο παίζει η αφυδάτωση

Μελέτες έχουν υπογραμμίσει τη σχέση μεταξύ υγρασίας και αφυδάτωσης στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στον αέρα κάνουν το αίμα πιο πυκνό, γεγονός που αυξάνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Η κατάσταση αυτή απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την καρδιά για την άντληση αίματος σε όλο το σώμα, γεγονός που το καταβάλλει και εντείνει τις υπάρχουσες φλεγμονές.

Επιπλέον, η αφυδάτωση προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, επειδή ο αρθρικός χόνδρος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα προκαλούν υπερβολική εφίδρωση και απώλεια σωματικών υγρών.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επιβαρύνουν εξίσου

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας πιστεύεται από καιρό ότι είναι ένα έναυσμα για πόνο στις αρθρώσεις σε πολλά άτομα με αρθρίτιδα ή άλλους τραυματισμούς των οστών και των αρθρώσεων. Το Ινστιτούτο Rothman του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Thomas Jefferson δήλωσε ότι οι αλλαγές στον καιρό, όπως από ζεστό και ξηρό σε υγρό και κρύο, ενεργοποίησαν επίσης βαροϋποδοχείς στις αρθρώσεις, που προκάλεσαν αυξημένη αίσθηση πόνου στις αρθρώσεις σε άτομα όλων των ηλικιών. Ο υγρός καιρός προκαλεί ιδιαίτερα την επέκταση των ήδη ευαίσθητων ή φλεγμονωδών ιστών, αυξάνοντας τον πόνο για όσους ήδη πονάνε.

Δύο χρήσιμα tips αν πονάς

Παρά τις παραπάνω ερμηνείες, ο ακριβής μηχανισμός σχέσης υγρασίας και πόνου παραμένει άγνωστος. Όσοι όμως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που πονάνε με την υγρασία, κρατήστε δύο σημαντικά στοιχεία:

  • Πρώτον, πίνετε αρκετό νερό, ώστε να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.
  • Δεύτερον, η κίνηση είναι σημαντική για τον πόνο στην πλάτη και τις αρθρώσεις. Αν οι αρθρώσεις, οι μύες και οι σύνδεσμοι γίνουν δύσκαμπτοι, αυτό θα αυξήσει τον πόνο.

ow