Αντιμικροβιακό κραγιόν για ασφαλή φιλιά δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές

Αντιμικροβιακό κραγιόν με βιολογική σύνθεση που δρα εναντίον ιών, βακτηρίων και μυκήτων δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές.

Η κοινή χρήση του κραγιόν με φίλες ή με μέλη της οικογένειά μας μπορεί να ευνοήσει τη μετάδοση λοιμώξεων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία ανέπτυξαν τώρα μια νέα σύνθεση κραγιόν με αντιμικροβιακές ιδιότητες, προσθέτοντας απλά εκχύλισμα cranberry. Το βαθύ κόκκινο κρεμώδες αυτό κραγιόν απενεργοποιεί γρήγορα τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες που έρχονται σε επαφή με τα χείλια μας.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι άνθρωποι στην αρχαία Αίγυπτο ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν για μακιγιάζ πάστες από ορυκτά και άλλες φυσικές περιβαλλοντικές ουσίες. Τα φυσικά συστατικά του μακιγιάζ παρότι εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, αποτελούν πάντα αντικείμενο ερευνητικής μελέτης. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι φόρμουλες για κραγιόν που ενσωματώνουν φυσικές χρωστικές, όπως η πιτάγια (φρούτο του δράκου), μπορούν να οδηγήσουν σε προϊόντα με ζωηρά χρώματα και αντιμικροβιακή δράση. Το ίδιο ισχύει και για το εκχύλισμα cranberry, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αδρανοποιεί ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ángel Serrano-Aroca ανάμειξε τώρα εκχύλισμα cranberry με μια βάση κρέμας κραγιόν, η οποία περιείχε βούτυρο καριτέ, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Β5, λάδι babassu και λάδι αβοκάντο. Όταν η κόκκινη αυτή σύνθεση με το cranberry προστέθηκε σε καλλιέργειες που περιείχαν διαφορετικούς ιούς, βακτήρια και ένα είδος μυκήτων απενεργοποίησε πλήρως όλους τους τύπους ιών μέσα σε ένα λεπτό από την επαφή. Αλλά και τα πολυανθεκτικά βακτήρια, τα μυκοβακτήρια και οι μύκητες αδρανοποιήθηκαν ουσιαστικά μέσα σε πέντε ώρες από την προσθήκη της κρέμας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τους φόρμουλα για κραγιόν θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από μια ποικιλία μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες.