Μαϊντανός, ένας γαστρονομικός θησαυρός

Φυτρώνει παντού και ταιριάζει με όλα. Μαγειρεμένος, ωμός, ακόμη και τηγανητός νοστιμίζει και αρωματίζει με διακριτικότητα φαγητά, σαλάτες και σάλτσες.

Μεσογειακής καταγωγής, αγνώστου ηλικίας, αλλά γνωστής χρησιμότητας, είχε τη φήμη ότι εξαφάνιζε τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου και εμπόδιζε τη γρήγορη μέθη. Όπως και η δάφνη, έγινε στεφάνι για να τιμήσει αθλητές. Λέγεται μάλιστα ότι το στεφάνι του Ηρακλή, όταν σκότωσε το Λιοντάρι της Νεμέας, ήταν από μαϊντανό!

Ο μαϊντανός, βέβαια, χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική. Χάρη σ’ αυτόν οι γεμιστές ντομάτες και οι μελιτζάνες αποκτούν εξαιρετική ιδιαιτερότητα, οι σαλάτες και οι ομελέτες παίρνουν άρωμα. Τονίζει τη νοστιμιά μιας πατατοσαλάτας, μιας σκορδαλιάς, ενός ψητού ψαριού ή ενός βραστού κρέατος. Δοκιμάστε τον όμως και τηγανητό, σαν βάση για να ακουμπήσετε κροκέτες ή ψάρι. Κλείνετε τα ματσάκια σε μια πλαστική σακούλα με λίγο αλεύρι. Την ανακινείτε για να αλευρωθούν καλά και τον τηγανίζετε σε ζεστό λάδι.

Πλούσιος σε βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Ε, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό, με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνετε 100γρ. φρέσκου μαϊντανού ημερησίως. Ευνοεί την πέψη, αυξάνει τη διούρηση αλλά και την κινητικότητα του εντέρου. Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του είναι εξίσου σημαντικές με τις γαστριμαργικές.

Συντήρηση
* Στο ψυγείο: Τυλίγετε το μαϊντανό σε ελαφρά υγρό χαρτί κουζίνας ή μέσα σε ένα ποτήρι με νερό που θα το αλλάζετε κάθε δύο μέρες.
* Στην κατάψυξη: Ψιλοκόβετε τα φυλλαράκια του μαϊντανού και τα βάζετε σε παγοθήκες με λίγο νερό ή τυλίγετε ματσάκια σε αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε χωρίς να τον ξεπαγώσετε -αρκεί να τρίψετε τα φυλλαράκια του κατευθείαν στο φαγητό.
* Αποξηραμένος: Ξεραίνετε το μαϊντανό στο φούρνο μικροκυμάτων. Τρίβετε τα φύλλα του και τα διατηρείτε σε σκοτεινό ντουλάπι, σε σκούρα γυάλινα βάζα, ερμητικά κλειστά.