Οι δέκα top προορισμοί βγαλμένοι από παραμύθι – Αφιέρωμα του STAR

Μπορεί η στολισμένη Αθήνα να ακούγεται δελεαστική για τις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως η Ελλάδα «κρύβει» δεκάδες ειδυλλιακούς προορισμούς που θα σας κάνουν να περάσετε αξέχαστες στιγμές.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: 46 ΧΩΡΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Βίκος, Βωβούσα, Καστανώνας, Τσεπέλοβο, Άνω Πεδινά, Μονοδένδρι… είναι μερικά μόνο από τα 46 συνολικά χωριά στα Ζαγοροχώρια. Βγαλμένα από καρτ ποστάλ, βρίσκονται «πέρα από τα βουνά». Αυτό άλλωστε σημαίνει η λέξη «Ζαγόρι». Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται περίπου 470 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 350 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Για να τα εξερευνήσετε όλα θα χρειαστείτε εβδομάδες, αλλά όποιο απ΄όλα κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσετε γεύσεις μοναδικές, διαδρομές ειδυλλιακές και γραφικούς ξενώνες. 

Στιγμιότυπο απο τον παραδοσιακό οικισμό Μονοδένδρι των Ζαγοροχωρίων. Φωτογραφία: Χασιαλης Βαϊος/Eurokinissi

Ειδυλλιακό πρωϊνό στα Ζαγοροχώρια.Φωτογραφία:Βερβερίδης Βασίλης/Motion Team//Eurokinissi

Γραφικά Ζαγοροχώρια.Φωτογραφία:Βερβερίδης Βασίλης/Motion Team//Eurokinissi

Οδοιπορικό στο Πάπιγκο.Φωτογραφία: Γιώργος Ευσταθίου/Eurokinissi

ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η Καστοριά θα σας αποζημιώσει με ατελείωτες βόλτες δίπλα στα παγωμένα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο, προσφέρει υπέροχη θέα σε ένα παραμυθένιο τοπίο. Αν την επιλέξετε για τις διακοπές σας, μην ξεχάσετε να ταξιδέψετε στο 5.000 π.Χ, κάνοντας βόλτα στον προϊστορικό οικισμό Δισπηλιού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη νότια είσοδο της Καστοριάς. Αν σας παίρνει ο χρόνος πάντως, από τις 6-8 Ιανουαρίου η Καστοριά διοργανώνει τα Ραγκουτσάρια που συνοδεύονται από τρελό ξεφάντωμα, ορχήστρες με παραδοσιακά χάλκινα όργανα και…κρασοκατάνυξη.

Η πόλη και η λίμνη της Καστοριάς. Φωτογραφία: Νικολόπουλος Αντώνης/InTime

Τμήμα της πόλης και της λίμνης της Καστοριάς. Φωτογραφία: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

H χιονισμένη Καστοριά. Φωτογραφία: Εurokinissi

Bόλτες πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς. Φωτογραφία: Εurokinissi

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ΓΙΑ «WHITE CHRISTMAS»

Αν είστε λάτρεις του σκι ή απλά ονειρεύεστε «white Christmas», τότε ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι ο ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Ο διατηρητέος οικισμός απέχει 605 χλμ. από την Αθήνα και 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Χτισμένος στα 1240 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βόρα, περιβάλλεται από δάση οξιάς. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Η περιοχή είναι επίσης ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ιππασίας και της τοξοβολίας. Αν πάλι δεν είστε σε mood για αθλοπαιδίες, απλά «χορτάστε» το μάτι με τις ασπρισμένες βουνοπλαγιές και την κοιλιά με τα λουκάνικα στα κάρβουνα.

Χιονισμένο τοπίο στο Καϊμάκτσαλαν.Φωτογραφία:Villa Costa/Eurokinissi

White Christmas στο Καϊμάκτσαλαν.Φωτογραφία:Villa Costa/Eurokinissi

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Ιδανικός… κοντινός χριστουγεννιάτικος προορισμός. Βρίσκεται Μόλις  325 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 240 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Επισκεφτείτε τα Καλύβια Πεζούλας ή το Νεοχώρι για να απολαύσετε τσίπουρο και κρασί σε συνδυασμό με νόστιμους μεζέδες. Όλα αυτά, με θέα τη λίμνη και αναμμένα τζάκια. Για εσάς που αγαπάτε τη δράση, προσφέρονται δραστηριότητες στη λίμνη αλλά και φυσιολατρικοί περίπατοι σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος.

Χιονισμένη η λίμνη Πλαστήρα στη Καρδίτσα.Φωτογραφία:Ευρυπίδης Παπουτσής/Eurokinissi

Ειδυλλιακό τοπίο στη λίμνη Πλαστήρα/Φωτογραφία:Ευρυπίδης Παπουτσής/Eurokinissi

Ειδυλλιακό τοπίο στη λίμνη Πλαστήρα/Φωτογραφία:Ευρυπίδης Παπουτσής/Eurokinissi

Ειδυλλιακό τοπίο στη λίμνη Πλαστήρα/Φωτογραφία:Ευρυπίδης Παπουτσής/Eurokinissi

ΜΕΤΣΟΒΟ

Το παραδοσιακό καπνιστό τυρί του Μετσόβου, γνωστό και ως «Μετσοβόνε» είναι ένας μόνο από τους λόγους για να επισκεφτεί κανείς έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Αν και απέχει περίπου 5 ώρες από την Αθήνα και 2 από τη Θεσσαλονίκη, όταν φτάσεις σε αποζημιώνει με τη βουνίσια γοητεία του, τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες με φόντο τις ασπρισμένες βουνοπλαγιές και τα έλατα «ντυμένα» στα λευκά. Σε περίπτωση που το επιλέξετε, περάστε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα. Αν πάλι διψάτε για δραστηριότητες, επιλέξτε ένα από τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα (Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας, Καρακόλι και Ζυγός-Ανήλιο) για να κάνετε σκι ή snowboard.

Το γραφικό Μέτσοβο. Φωτογραφία: Κοτσιρέας Ηλίας/InTime

Τα γραφικά σοκάκια του Μετσόβου. Φωτογραφία: Κοτσιρέας Ηλίας/InTime

Χιονόστρωση στο Μέτσοβο. Φωτογραφία: Κοτσιρέας Ηλίας/InTime

Εικόνες βγαλμένες από καρτ ποστάλ στο χιονισμένο Μέτσοβο.Φωτογραφία: Κοτσιρέας Ηλίας/InTime

ΝΥΜΦΑΙΟ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 10 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Βρίσκεται 560 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 180 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Χτισμένο σε σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γύρω στα 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης! Λιθόστρωτα μονοπάτια με πέτρινα αρχοντικά χτισμένα σε ένα αλπικό τοπίο συνθέτουν το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Εως τον Ιανουάριο μπορείτε να επισκεφτείτε και το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου. Αν είστε τυχεροί και δεν έχουν πέσει σε νάρκη ίσως δείτε κάποια από τις πρώην αρκούδες χορεύτριες που διασώθηκαν. 

Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι στο Νυμφαίο. Φωτογραφία:Τοσίδης Δημήτρης/InTime

To “καταφύγιο της Αρκούδας” στο Νυμφαίο.Φωτογραφία:Τοσίδης Δημήτρης/InTime

Στο Νυμφαίο βρίσκεται και το “σπίτι” των αρκούδων που έχουν διασωθεί.Φωτογραφία:Τοσίδης Δημήτρης/InTime

ΠΗΛΙΟ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ

Το βουνό των «Κενταύρων» θα σας βάλει σε δίλημμα καθώς δεν θα μπορείτε να επιλέξετε ποιο χωριό του Πηλίου να επισκεφτείτε.Η Πορταριά κι η Μακρινίτσα είναι ίσως τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της περιοχής. Απολαύστε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, κάντε βόλτες στα παραδοσιακά καλντερίμια, ξεκουράστε τον νου με τη θέα προς τον Παγαγητικό κόλπο και γευτείτε γευστικούς μεζέδες με κρασί και τοπικές λιχουδιές.

Σπίτια στον Λαύκο Πηλίου.Ο Λαύκος βρίσκεται στις παρυφές του Νοτίου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρα και απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Βόλο.Φωτογραφία: Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi

Πανοραμική άποψη του χωριού Προμύρι στο Πήλιο. Το Προμύρι είναι ορεινό παραδοσιακό χωριό του νότιου Πηλίου με 377 κατοίκους, σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τον Βόλο.Φωτογραφία: Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi

Ο ήλιος δύει πάνω από τον Παγασητικό Κόλπο και ανάμεσα στα σπίτια του Λαύκου.Φωτογραφία: Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi

Καλντερίμι στον Λαύκο Πηλίου. Ο Λαύκος βρίσκεται στις παρυφές του Νοτίου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρα και απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Βόλο και προσφέρει στους επισκέπτες του θέα προς τη Μηλίνα και τον Παγασητικό κόλπο.Φωτογραφία: Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi

Πέτρινα σπίτια καθρεπτίζονται στα νερά της παραλίας στην Μηλίνα Πηλίου. Η Μηλίνα αποτελεί ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο των δυτικών ακτών του Πηλίου.Φωτογραφία: Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ Η «ΔΑΣΩΔΗΣ»

Βρίσκεται τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα και 45 χλμ. μακριά από την Τρίπολη. Ο παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Αρκαδίας, η αλλιώς ο… «δασώδης» (αυτό σημαίνει το όνομά του στη σλαβική διάλεκτο), βρίσκεται χτισμένος αμφιθεατρικά, σε ύψος άνω των 1000 μ., ενώ τον περιβάλλουν τέσσερις ρεματιές. Η Στεμνίτσα προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα στον επισκέπτη. Μόλις την πρωτοαντικρίσει κανείς, νομίζει πως το χωριό «κρέμεται» πάμω στο απόκρημνο ύψωμα. Το 1985 κηρύχτηκε και επίσημα ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός.Λίθινα καλντερίμια, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες περιμένουν να σας «υποδεχτούν». Ντόπια αρκαδικά εδέσματα, γλυκά, όπως τα μπουρέκια και οι δίπλες, «καλωσορίζουν» τον επισκέπτη. Μην ξεχάσετε να κάνετε στάση στο «αρχοντικό του Χατζή» που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Κάντε μια βόλτα στον χρόνο μέσα από τα γραφικά μονοπάτια, δείτε τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά που θα σας θυμίσουν πύργους να ξεπηδάνε μέσα από σελίδες παραμυθιών και ηρεμήστε με τον ήχο του νερού να τρέχει στο κεφαλόβρυσο. Στη Στεμνίτσα θα συναντήσετε και το φαράγγι του Λούσιου, με τη φύση της περιοχής να κόβει την ανάσα. Περιβόλια όσο αντέχει το μάτι και βουκαμβίλιες που ξεπετάγονται μέσα από πέτρινους όγκους συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό μέσα στο οποίο «παραμονεύει» και το ελατόδασος του Μαίναλου Μαίναλου όπου στεγάζεται και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο. Αυτό σε περίπτωση που χρειάζεστε λίγη ανδρεναλίνη.

Xιονισμένο τοπίο στη Στεμνίτσα, βγαλμένο από Ζωγραφιά.Φωτογραφία:Κώστας Βίλα/InTime

Η χιονισμένη ορεινή Αρκαδία.Φωτογραφία:Κώστας Βίλα/InTime

Το μέρος όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.Φωτογραφία:Κώστας Βίλα/InTime

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: «ΜΟΥΡΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παραδοσιακά εδέσματα, λουκάνικο Ευρυτανίας, φέτα, κατίκι και μέλη από τα τα ελατοδάση της περιοχής, είναι μερικές μόνο από τις «λιχουδιές» που σας περιμένουν στο Καρπενήσι αν το επιλέξετε για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε «μούρο», ένα είδος τσίπουρου φτιαγμένο από απόσταγμα μαύρων μούρων. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο σκι, το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, βρίσκεται μόλις 10 χλμ μακριά.

Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.Φωτογραφία:Τοσίδης Δημήτρης/InTime

H Μονή Προυσού απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Η μονή στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών.Φωτογραφία:Τοσίδης Δημήτρης/InTime

Ορεινή Αλπική λίμνη στην κορυφή του Βελουχίου.Φωτογραφία:Τοσίδης Δημήτρης/InTime

ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Αποτελείται από τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας. Βρίσκονται κοντά στην Αθήνα (μόλις 150 χλμ) σε υψόμετρο  900-1.100 μέτρων στις πλαγιές της Ζήρειας. Ο προορισμός θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με άσκηση. Το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας περιμένει τους φαν του σκι, ενώ η λίμνη Δόξα προσφέρεται για βόλτα στο μαγευτικό τοπίο που είναι καλυμμένο από έλατα.

Στιγμιότυπα από την ορεινή Κορινθία.Φωτογραφία:Λιάκος Γιάννης/InTime

Τα χωριά του Φενεού στην Ορεινή Κορινθία.Φωτογραφία:Λιάκος Γιάννης/InTime

Στιγμιότυπα από την ορεινή Κορινθία.Φωτογραφία:Λιάκος Γιάννης/InTime