Πώς χρησιμοποιούμε το αλατισμένο και πως το ανάλατο βούτυρο

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί στο εξής δίλημμα στην κουζίνα: Αλατισμένο ή ανάλατο βούτυρο; Έχουμε στα χέρια μας μια συνταγή που χρειάζεται βούτυρο χωρίς να διευκρινίζει και αναρωτιόμαστε τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς.

Διαφορές μεταξύ αλατισμένου και ανάλατου βουτύρου
Η κύρια διαφορά μεταξύ αλατισμένου και ανάλατου βουτύρου είναι φυσικά το αλάτι. Το ανάλατο βούτυρο θεωρείται γενικά ως «ανώτερο» καθώς μπορεί να μπει πιο εύκολα σε όλες τις συνταγές μας. Όταν χρησιμοποιούμε αλατισμένο βούτυρο δεν είναι και τόση εύκολη η χρήση του. Χρειάζεστε ένα φλιτζάνι βούτυρο; Τότε παίρνετε αυτόματα όλο το αλάτι που υπάρχει σε αυτό το βούτυρο.

Πότε να χρησιμοποιήσετε αλατισμένο βούτυρο
Όταν πρόκειται για τη μαγειρική και το ψήσιμο, το αλατισμένο βούτυρο δεν είναι η κατάλληλη προσθήκη, επειδή δεν μπορεί  να είστε σίγουροι για το πόσο αλμυρό μπορεί να βγει το φαητό. Ωστόσο, το αλατισμένο βούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για αλείψετε μια φέτα  ψωμί, σε καλαμπόκι και σε ψημένα λαχανικά.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ανάλατο βούτυρο
Οι περισσότερες συνταγές, ειδικά για αρτοσκευάσματα απαιτούν ανάλατο βούτυρο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο στη μαγειρική συνήθως δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή πέρα από το ανάλατο βούτυρο. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε άφοβα όσο αλάτι θέλετε.

Αρωματικά βούτυρα
Τώρα που ξέρετε τις διαφορές μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και αρωματικά βούτυρα  που διατηρούνται σε γυάλινα βάζα με καπάκι στο ψυγείο ή τους δίνουμε σχήμα κυλίνδρου και τα διατηρούμε στην κατάψυξη τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο (μετά απλώς κόβουμε εύκολα όσες ροδέλες χρειάζονται για τη συνταγή μας).

Βούτυρο με σκόρδο
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 200 γρ. μαλακού αλατισμένου βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου με 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. Καλύπτουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή ρολάρουμε σε κύλινδρο.

Βούτυρο με καυτερή πάστα Harissa
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε 200 γρ. μαλακού αλατισμένου βούτυρου σε θερμοκρασία δωματίου με 2 κ.σ. καυτερή πάστα harissa και 1 χούφτα κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Καλύπτουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή ρολάρουμε σε κύλινδρο.