Αυτές είναι οι αγαπημένες μας τροφές που βλάπτουν το συκώτι

Η νέα χρονιά έχει ξεκινήσει, και μαζί της, οι προσπάθειες μας για αλλαγή, με στόχο την πιο ισορροπημένη διατροφή ή την αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση fast food.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση fast food σχετίζεται με λιπώδη διήθηση του ήπατος, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

Ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη που προσλαμβάνουν 20% ή περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες τους από fast food έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι τους σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή και καθόλου.

Πώς επηρεάζει το fast food το συκώτι

«Το υγιές συκώτι περιέχει μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, και ακόμη και μια μέτρια αύξηση του λίπους μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη διήθηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Ani Kardashian, ηπατολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν ρίξει φως στην σχέση μεταξύ του fast food και της παχυσαρκίας όπως και του διαβήτη, αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταδεικνύουν τις επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού στην υγεία του ήπατος, σύμφωνα με την δρ Ani Kardashian.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι μια σχετικά μέτρια ποσότητα fast food, η οποία είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος

Η λιπώδης διήθηση ήπατος γνωστή και ως ηπατική στεάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή ουλές του ήπατος, που με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή ανεπάρκεια ήπατος.

Για την έρευνα, οι τροφές που χαρακτηρίστηκαν ως γεύματα fast food περιλαμβάνουν την πίτσα ή γεύματα σε drive-through εστιατόρια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μέτρηση λιπώδους ήπατος περίπου 4.000 ενηλίκων των οποίων οι μετρήσεις λιπώδους ήπατος συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα και συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού.