4 επιλογές Χριστουγεννιάτικου στολισμού με ελληνικό άρωμα

φωτογραφία Δωροθέα Χαρίτωνος

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που αγαπάμε λίγο πολύ όλοι, μικροί και μεγάλοι. Ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάνουμε όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είναι να στολίζουμε το σπίτι μας. Ποιες είναι όμως οι ιδιαίτερες συνήθειες των Ελλήνων αναφορικά με τον στολισμό του σπιτιού τα Χριστούγεννα; Είναι όλες οι συνήθειες εισαγόμενες ή έχουμε κάποιες δικές μας που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε;

Ακολουθούν 4 ελληνικές προτάσεις για στολισμό τα Χριστούγεννα:

  1. Στολίζουμε καράβι

Ιδιαίτερα τις περασμένες δεκαετίες και δη την δεκαετία του 1970 ήταν αρκετά διαδεδομένη η συνήθεια στην Ελλάδα να στολίζουμε καράβι αντί για δέντρο.

Ωστόσο, και αν ακόμα μας αρέσει πια να στολίζουμε δέντρο, παραμένει μια ξεχωριστή και όμορφη ελληνική επιλογή να έχουμε μέσα στο σπίτι και ένα καράβι φωτισμένο. Άλλωστε, η σχέση των Ελλήνων με το νερό, παραμένει πάντοτε εξαιρετικά στενή και αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας.

  1. Τοποθετούμε φωτάκια στην ελιά

Η ελιά αποτελεί αδιαμφισβήτητα το εθνικό μας φυτό. Βρίσκεις παντού στην Ελλάδα, όχι μόνο σε αγρούς αλλά ακόμα και στις πόλεις ή και στο ελληνικό σπίτι. Μια ωραία συνήθεια, η οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, είναι να τοποθετούμε φωτάκια στην ελιά στο σπίτι μας. Πρόκειται για ένα ούτως ή άλλως όμορφο φυτό, το οποίο γίνεται ακόμα ομορφότερο όταν το φωτίζεις.

  1. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες

Πρόκειται για αγαπημένες ελληνικές γλυκές συνήθειες. Δεν παραλείπουμε να έχουμε πάντα στο σπίτι ένα χριστουγεννιάτικο πιάτο με αυτές τις ελληνικές λιχουδιές.

  1. Ρόδι στο σπίτι για γούρι

Ένα από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία και προσελκύει την καλή τύχη είναι το ρόδι.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς,
σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.
Oi αρχαίοι Έλληνες, πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι, έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε κι εμείς σήμερα και το οποίο αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του λαού μας.

Το σπάσιμο του ροδιού λαμβάνει χώρα κυρίως κάθε Πρωτοχρονιά.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου.
Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα.
Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι,βάζοντας πρώτο το δεξί τους πόδι, ενέργεια που αποκαλούμε «ποδαρικό».
Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία την ίδια ημέρα.
Στις περιοχές που σπάνε το ρόδι μετά την Θεία Λειτουργία, το έχουν πάρει μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί.
Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση:

«Έσπασε το ρόδι»
που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα.