Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη του Phanton F-4

Τρίτη μέρα διεξοδικών ερευνών για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού και κυβερνήτη του Phanton F-4, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας, το πρωί της Δευτέρας.

Ώρες αγωνίας ζει εδώ και δύο εικοσιτετράωρα η οικογένεια του 31χρονου σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που «κρατώντας» την ανάσα τους αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών, ελπίζοντας στον εντοπισμό του γιου τους.

Συνεχίζονται οι έρευνες 

Αν και το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει λόγω των ισχυρών ανέμων, η προσπάθεια συνεχίζεται με πλωτά σκάφη του λιμενικού, εναέρια μέσα, πλωτά ρομπότ, δύτες αλλά και ιδιώτες να συμμετέχουν, προκειμένου να εντοπιστεί κάποιο ίχνος του άτυχου νέου.

Οι άκαρπες – μέχρι στιγμής – έρευνες, πραγματοποιούνται τόσο στα 8-10 ναυτικά μίλια από το Κατάκολο όσο και σε παράκτιες περιοχές από το Κατάκολο μέχρι και τον Πύργο Ηλείας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, περιοχές, που δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικά ευρήματα έχουν αποκλειστεί με τις αρχές να επικεντρώνονται, πλέον, σε δύο σημεία, όπου το βάθος είναι μεγάλο και ξεπερνά τα 800 με 1.000 μέτρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο αναμένεται να φτάσει στο σημείο και το ωκεανογραφικό σκάφος «Ναύτιλος», που διαθέτει καλύτερο εξοπλισμό, για τον εντοπισμό ορισμένων «κομματιών» από το σκάφος, τα οποία και, σύμφωνα με το OPEN, θα ανελκυθούν, ώστε να βοηθήσουν στην εύρεση των αιτιών αυτής της τραγωδίας.

«Ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια ο 31χρονος πιλότος»

Συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του άτυχου νεαρού από το Γρανίτη Νευροκοπίου στη Δράμα, παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις, θυμούμενοι με αγάπη τον δικό τους «Στάθη», τον «χαμογελαστό» και «κοινωνικό» τους «Στάθη», μη μπορώντας να πιστέψουν τι έχει συμβεί, ενώ εκμυστηρεύονται πως ο 31χρονος σκόπευε να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του οικογένειας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ο 31χρονος επισκέφτηκε το χωριό τελευταία φορά στις διακοπές των Χριστουγέννων, όποτε και αρραβωνιάστηκε με την σύντροφό του. Τώρα βρίσκονταν σε προετοιμασία για το γάμο.

«Ο Στάθης ήταν το καλύτερο παιδί. Άριστος μαθητής, πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος. Το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος, αυτό ήθελε να κάνει, να πετάει», είπε ο Χ. Παϊσίδης, πρόεδρος της κοινότητας Γρανίτη.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουν ένα παιδί σαν τον Στάθη, να είναι περήφανοι. Η επιλογή του ήταν να γίνει πιλότος. Ήταν άριστος μαθητής, μπορούσε να πάει σε όποια σχολή ήθελε, όμως εκείνος ήθελε να γίνει πιλότος. Ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια, δυστυχώς δεν πρόλαβε», είπε φίλος της οικογένειας του 31χρονου κυβερνήτη του Phantom.

«Να βρεθεί με κάθε τρόπο» λέει ο θείος του αγνοούμενου πιλότου

Ο Άρης Κεραμίδης, θείος του αγνοούμενου Ευστάθιου Τσιτλακίδη, έκανε λόγο για «ένα καλό παιδί, χαμηλών τόνων».

«Είχε σκοπό να παντρευτεί σύντομα. Ήταν χαμηλών τόνων, πολύ καλό παιδί και η οικογένεια πάρα πολύ καλή. Ελπίζουμε να βρεθεί ζωντανός, οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και με οποιονδήποτε τρόπο να βρεθεί. Η μεγάλη του αγάπη ήταν να γίνει πιλότος στη μαχητική αεροπορία και το έκανε πραγματικότητα. Μίλαγε με υπερηφάνεια για αυτό που κάνει», είπε ο θείος του 31χρονου κυβερνήτη του Φάντομ που συνετρίβη στην Ανδραβίδα.

Ποια είναι τα βασικά σενάρια για την τραγωδία

Σύμφωνα με απόστρατους και εν ενεργεία χειριστές που μίλησαν στο mega, μερικά από τα βασικά σενάρια περιλαμβάνουν:

  • Μηχανική βλάβη στο υδραυλικό σύστημα (το χειριστήριο δεν υπακούει)
  • Καθοδικό ρεύμα αέρα (ξαφνικά ένα καθοδικό ρεύμα αέρα το ρίχνει στη θάλασσα)
  • Ακραίος ελιγμός (κάνει ελιγμούς αριστερά δεξιά μέχρι που ξαφνικά το «χτυπάει» ρεύμα αέρα)
  • Σύγκρουση με πτηνό (συγκρούεται στον αέρα με πτηνό που τυφλώνει τον πιλότο)

«Μπορεί να υπήρξε στιγμιαία απώλεια προσοχής»

Για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στο pelop, και o πτέραρχος εα Γιώργος Νταβρής, ο οποίος έκανε λόγο για στιγμιαία απώλεια προσοχής και είπε:

«Η εκπαιδευτική πτήση που διατάχθηκε και εκτελούσε το ζευγάρι των αεροσκαφών ήταν πτήση εξάσκησης σε ελιγμούς εξοικείωσης για πολύ, μα πάρα πολύ, χαμηλές πτήσεις.

Αυτή η άσκηση έχει υψηλές απαιτήσεις και αυξημένη επικινδυνότητα. Δεν ξέρουμε εάν πρόλαβε ο ένας χειριστής και εκτινάχθηκε ή εάν ήταν οριακοί οι χρόνοι, γατί όταν τραβάει κάθισμα και έφυγε ο ένας είτε το θέλει είτε όχι παρασύρει και τον άλλον. Εάν προϋπήρχε βλάβη δεν το ξέρουμε.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή ο καιρός ήταν καλός, κάποια στιγμή μπορεί να υπήρξε στιγμιαία απώλεια προσοχής και επειδή τα ύψη αυτά είναι 300 πόδια – 100 μέτρα – που το αεροπλάνο με αυτή τη ταχύτητα κάνει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο να τα “χάσει”, στο 1/10 του δευτερολέπτου, εάν δεν είσαι στην “τσίτα” μπορεί να τσακιστείς.

Το 90% των αεροπορικών δυστυχημάτων γίνεται από ανθρώπινο λάθος, μια ελάχιστη στιγμιαία αφηρημάδα θα έλεγα ή μη προσοχή μπορεί να φέρει το μοιραίο, ιδιαίτερα σε αυτή την άσκηση που είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Τα αεροπλάνα περνάνε με τεράστια ταχύτητα σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος και δυστυχώς πρέπει να γίνεται αυτό. Υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη, εάν τυχόν γίνει πόλεμος να πετάξουν χαμηλά για ν΄ αποφύγουν τα ραντάρ και να κάνουν αυτό που τους έχει διατάξει η πατρίδα.

Η Ελλάδα πήρε τα αεροσκάφη το 1972, από τότε έγινε δομική αναβάθμιση, αλλά και προστέθηκαν άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που δίνουν τεράστιες δυνατότητες στους αεροπόρους νέα όπλα κλπ, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ακόμα. Είναι αξιόπλοα, είναι δομικά ηλεκτρονικά επαρκή και γι’ αυτό μας χρειάζονται.

Το τραγικό αυτό περιστατικό μάς προκάλεσε θλίψη, συμπάσχω, είναι οικογένειά μου, είναι η πρώτη μου Μοίρα. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και μια παράκληση όποιος πολίτης το επιθυμεί να περάσει από ένα εκκλησάκι να ανάψει ένα κερί για αυτά τα παιδιά».