Γιατί τα καταφύγια ζώων στη Γερμανία απαγόρευσαν τις υιοθεσίες τα Χριστούγεννα (video)

Η Γερμανία προχώρησε στην προσωρινή «επιβολή» απαγόρευσης υιοθεσίας ζώων συντροφιάς από τα καταφύγια, κατά την περίοδο του Χριστουγέννων.

Πολλά καταφύγια έχουν ενημερώσει τους εν δυνάμει νέους ιδιοκτήτες ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν κανένα από τα ζώα που φιλοξενούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το καταφύγιο του Βερολίνου, και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είναι μεταξύ αυτών καθώς θέλει να αποτρέψει την «επιστροφή» ή εγκατάλειψη των ζώων μετά την περίοδο των εορτών.

«Τα ζώα έχουν ψυχή και συναισθήματα» τονίζει το καταφύγιο, «δεν είναι δώρα έκπληξη» καταλήγει.

Τοπικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν παρόμοιες αποφάσεις που έχουν παρθεί σε καταφύγια πολλών περιοχών της Κάτω Σαξονίας.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της απαγόρευσης, είναι ότι κατά την εορταστική περίοδο τα ζώα υιοθετούνται παρορμητικά την τελευταία στιγμή.

«Η απόφαση για να κρατήσεις ένα ζώο δεν πρέπει να παίρνεται ελαφρά την καρδία. Είναι μία απόφαση η οποία πρέπει να συζητείται από όλη την οικογένεια» λέει η Κλαούντια Χάμερλινγκ από την φιλοζωική ένωση Βερολίνου.

Τα περισσότερα καταφύγια θα παραμείνουν ανοιχτά στους επισκέπτες ώστε να μπορούν να επιλέξουν τον τετράποδο σύντροφό τους, ωστόσο οι υιοθεσίες δεν θα επιτραπούν νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Στη Βρετανία αντίστοιχα, ο οργανισμός προστασίας των ζώων RSPCA τονίζει ότι ο κάθε εν δυνάμει ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να είναι πρόθυμος και έτοιμος. Εξάλλου η φασαρία των Χριστουγέννων μέσα στα σπίτια μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσαρμογή του ζώου στο νέο του σπίτι».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οργανισμός Dog Trust εδώ και 40 χρόνια κάθε Χριστούγεννα παρουσιάζει ενημερωτικές καμπάνιες με το σλόγκαν  «Ένας σκύλος είναι για πάντα και όχι για τα Χριστούγεννα».