Gatwick: Πώς ένα drone κατέστρεψε τα Χριστούγεννα για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Άνοιξε το αεροδρόμιο, αλλά με περιορισμένο αριθμό απογειώσεων και προσγειώσεων – Συνεχίζεται το κυνήγι του drone, το οποίο εμφανίστηκε 50 φορές μέσα σε λίγες ώρες – Σφυροκόπημα από τον βρετανικό Τύπο

Μετά από δύο τουλάχιστον 24ωρα ταλαιπωρίας για δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, με ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων, άνοιξε επιτέλους το αεροδρόμιο του Gatwick, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αερολιμένα έχουν ανοίξει, ωστόσο οι πτήσεις που φτάνουν ή αναχωρούν είναι περιορισμένες και ακολουθείται σειρά προτεραιότητας. Η ανακοίνωση του αεροδρομίου μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter προτρέπει τους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους προτού πάνε στο αεροδρόμιο, αφού συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά για μία δοκιμαστική κατάσταση λειτουργίας, που ίσως οδηγήσει σε νέο κλείσιμο.

Στο μεταξύ, το κυνήγι του drone που έχει προκαλέσει black out δεν έχει ακόμα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση περισσότεροι από 120.000 ταξιδιώτες έχουν επηρεαστεί από τις περίπου 800 πτήσεις που έχουν ακυρωθεί.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι βρετανικές αρχές προχώρησαν σε άρση των περιορισμών των νυχτερινών πτήσεων σε άλλα βρετανικά αεροδρόμια «ώστε να μπορούν να φτάσουν και να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα αεροπλάνα».

Το drone που έχει προκαλέσει το πρόβλημα έχει εμφανιστεί τουλάχιστον 50 φορές το τελευταίο 24ωρο παρά το γεγονός ότι για την «εξουδετέρωσή» του έχει επιστρατευτεί ακόμα και ο στρατός.

Τη μέγιστη των ποινών ζήτησε για τον άγνωστο ή τους άγνωστους που έχουν προκαλέσει το χάος ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας με πολιτικούς να ζητούν αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Δείτε το βίντεο με το μικροσκοπικό drone που προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία:

Η αστυνομία, πάντως, υποστηρίζει ότι οι πτήσεις αυτές του drone δεν σχετίζονται με τρομοκρατία ενώ μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται και το σενάριο πίσω από την αναταραχή να βρίσκονται οικολογικές οργανώσεις.

Ανηλεές είναι το σφυροκόπημα από το βρετανικό τύπο με τις περισσότερες εφημερίδες να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε ένα drone να κλείνει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας.

Δείτε τι ζημιά μπορεί να κάνει ένα μικρό drone σε ένα αεροπλάνο!

Πώς είναι δυνατόν μια τόσο μικρή ηλεκτρονική συσκευή, την οποία μπορεί να προμηθευτεί κανείς μέσα σε λίγες ώρες από το Internet, να απειλεί σοβαρά ένα αεροσκάφος;

Τόσο το μέγεθος όσο και η ταχύτητα με την οποία πετούν τα drone δείχνουν… ακίνδυνα και πολλοί χρήστες των social media χαρακτηρίζουν «υπερβολική» την αντίδραση της διεύθυνσης του αεροδρομίου, που αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις αφίξεις και τις αναχωρίσεις, μέχρι να εξουδετερωθεί η απειλή.

Αυτοί οι χρήστες όμως μάλλον θα αλλάξουν γνώμη αν παρακολουθήσουν ένα βίντεο που επανεμφανίστηκε στο διαδίκτυο, και απεικονίζει πειράματα που έκαναν επιστήμονες του University od Dayton Research Institute, σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε ένα αεροσκάφος ακόμα και από μικρά αντικείμενα στον αέρα.

Πρώτο Θέμα