Ινδονησία: Συγκλονίζουν οι εικόνες μετά το φονικό τσουνάμι

Σοκάρει το βίντεο με ανυποψίαστους θεατές να παρακολουθούν μια συναυλία όταν ξαφνικά τα νερά σαρώνουν τα πάντα

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο την Ινδονησία.

Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι προκλήθηκε από «μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα» και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.

Σοκάρουν οι δραματικές εικόνες που έχουν καταγραφεί την ώρα που το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας παρασέρνει τα μέλη ενός τοπικού συγκροτήματος την ώρα που έπαιζαν στη σκηνή, καθώς και το ακροατήριο .

Η δημοφιλής στη χώρα, ροκ μπάντα Seventeen από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung, όταν εντελώς απροειδοποίητα το τσουνάμι σάρωσε τη σκηνή γύρω στις 09:30 χθες το βράδυ τοπική ώρα.

Σε βίντεο που ανήρτησε λίγο αργότερα ο τραγουδιστής της μπάντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ζητά από όλους να προσευχηθούν και να βοηθήσουν για τον εντοπισμό αγνοουμένων ανάμεσα στους οποίους και η σύζυγός του.

«Το νερό σάρωσε τη σκηνή που ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα. Το νερό σάρωσε όλους όσοι βρίσκονταν εκεί. Χάσαμε αγαπημένους μας ανάμεσα στους οποίους ο μπασίστας και ο μάνατζέρ μας ενώ αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μπάντα.

Σε 168 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης 30 αγνοούμενοι.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo στον λογαριασμό του στο Twitter εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη για τα θύματα του  τσουνάμι σε Pandeglang, Serang και South Lampung».

«Έχω δώσει εντολή σε όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λάβουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, να αναζητήσουν τα θύματα και να φροντίσουν τους τραυματίες», δήλωσε.

Σύμφωνα παράλληλα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.

Επίσης όπως μεταδίδει το ANTARA, η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, προσθέτει, είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα

Έθνος