Ανάβουν και φέτος οι φωτιές των Χριστουγέννων στη Φλώρινα

Κάθε χρόνο η ακριτική πόλη της Μακεδονίας χορεύει στους δρόμους, ακούει χάλκινα, πίνει τσίπουρο, τρώει φασολάδα και «φλέγεται» πανηγυρικά.

Δεκάδες φωτιές θα ανάψουν τα μεσάνυχτα της Κυριακής (23/12) στις γειτονιές της Φλώρινας, αλλά και σε πολλές τοπικές κοινότητες, αναβιώνοντας ένα  από τα θεαματικότερα έθιμα των Χριστουγέννων στη Βόρεια Ελλάδα.

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 10.00 μ.μ., στο Ξύλινο Χωριό, θα δοθεί η επίσημη έναρξη της βραδιάς από το δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, προσφέροντας σε ντόπιους και τουρίστες  παραδοσιακή φασολάδα, κρασί και τοπικά εδέσματα.

Οι «Φωτιές» της Φλώρινας αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης και αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος πολλούς επισκέπτες, καθώς τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν 100% πληρότητα. Δεκάδες γειτονιές, δεκάδες φωτιές ανάβουν μέσα στην πόλη και αρκετές ακόμη στα χωριά. Η μεγαλύτερη είναι στην πλατεία Ηρώων, στην οδό Ανεξαρτησίας, δίπλα στο ποτάμι της Φλώρινας, τον Σακουλέβα.

florina_2.jpg

florina_3.jpg

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αποτελεί κομμάτι της ζωής του κάθε Φλωρινιώτη. Γι’ αυτό και μόλις σημάνει μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, κάθε γειτονιά της Φλώρινας ρίχνεται στο δικό της αγώνα…  Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές ύψους μέχρι 15 μέτρων και σε καθεμία από αυτές κερνούν κρασί, γλυκά και φασολάδα, ενώ γύρω από τη φωτιά στήνεται χορός με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα. Η προετοιμασία για το άναμμα της Φωτιάς κρατάει μήνες… Ομάδες παιδιών – αφού επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος φύλαξης – αποθηκεύουν τόνους ξύλα και κέδρα που κόβουν όλο το προηγούμενο διάστημα από το βουνό.

ethnos.gr