Πέθανε ο πρώτος Έλληνας που εμφιάλωσε τσίπουρο

Σε ηλικία 78 ετών και έπειτα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο πρώτος Έλληνας που εμφιάλωσε το τσίπουρο και μας δίδαξε πώς να διαλέγουμε εκλεκτά αποστάγματα.

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος γεννήθηκε το 1940 στη Δράμα και ήταν γόνος Μικρασιατών προσφύγων. Άρχισε να ασχολείται δοκιμαστικά με τους αμπελώνες το 1971, ενώ το 1984 εμφάνισε για πρώτη φορά Rose κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που κατέκτησε επαίνους και βραβεία και αναγνωρίστηκε ως τοπικός οίνος. Το 1988 ο Μπαμπατζιμόπουλος παρουσιάζει το «Τσίπουρο Μακεδονίας», το πρώτο εμφιαλωμένο τσίπουρο στη χώρα, ενώ το 2000 άνοιξε το επισκέψιμο οινοποιείο.

Ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας «Μπαμπατζίμ», η πορεία της οποίας άρχισε με τον παππού του, τον Σταύρο Μπαμπατζιμόπουλο, το 1875 στην Κωνσταντινούπολη και με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 έφτασε στη Χρυσούπολη Καβάλας. Ευρέως γνωστά είναι, άλλωστε, τα ούζα της επωνυμίας.

Όντας υπέρμαχος των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, δημιούργησε ένα υπαίθριο μουσείο οινολογίας και οινοποιίας στο κτήμα του το «Domaine Μπαμπατζιμόπουλος», ενώ υπήρξε από τους πρώτους οινοποιούς που προώθησαν την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.

ethnos.gr