Γιατί να επιστρέψουμε… στα παραμύθια;

Οι βιβλιοφάγοι με το που θα πλησιάσουν οι γιορτές (20 μέρες πριν περίπου) εφοδιάζονται με βιβλία για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά! Αλλά και όλοι οι άλλοι, κάτι ψάχνουν γι’αυτές τις μέρες να διαβάσουν, έτσι για το καλό! Αυτές τις μέρες και οι βιβλιόφιλοι και αυτοί που δεν είναι φανατικοί αναγνώστες, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι «τρελό». Να επιστρέψουν στα παραμύθια!

1.Τα σύμβολα με βαθύτερα νοήματα…
Τα παραμύθια έχουν μέσα τους έναν παράλληλο κόσμο νοημάτων. Η Κοκκινοσκουφίτσα ας πούμε, έχει μια πλοκή που φαίνεται τελείως παιδική και αθώα. Οι συμβολισμοί που βρίσκονται κάτω από το …δάσος που εξελίσσεται αυτή η ιστορία, είναι τρομεροί. Η βελτίωση του τρόπου σκέψης μας, δεν έρχεται μόνο από την ηθική του επανεκπαίδευση. Το διάβασμα και η προσοχή τέτοιων συμβολισμών, αυξάνει την ευφυΐα μας. Ο αποσυμβολισμός των παραμυθιών, μπορεί να μας οδηγήσει σε όξυνση της αναλυτικής μας ικανότητας. Μαθαίνουμε να κοιτάμε «πίσω από την κουρτίνα».

Το μυαλό μας μαθαίνει λοιπόν να μεταφράζει και να κατανοεί πιο βαθιά πράγματα. Πόσες φορές χρειάζεται να κάνει αυτό το πράγμα ένας ενήλικος στην καθημερινότητά του; Πάμπολλες! Στην επαγγελματική ή/και στην προσωπική μας ζωή, συναντάμε «πλεκτάνες» ή προβλήματα που έρχονται με μεταμφίεση «χαμόγελου». Είδατε πόσο πρακτικά είναι τα παραμύθια; Ευκαιρία είναι μέσα σε αυτές τις γιορτές να επανέλθουμε σε αυτά! Όχι για να «αποκοιμηθούμε». Για να ξυπνήσουμε! Όχι για να επεκτείνουμε την φαντασία μας! Για να κατανοήσουμε καλύτερα, την ίδια την πραγματικότητα στην οποία ζούμε!

2.Ηθική επανεκπαίδευση.
Αν στα παιδικά χρόνια τα παραμύθια τα διαβάζαμε ή τα ακούγαμε για να γεμίσουμε εικόνες ή/και να αποκοιμηθούμε, στην ενηλικίωση μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με πολύ καλύτερο τρόπο. Κάπου εδώ, καταρρέει και ο μύθος που θέλει τα παραμύθια μόνο παιδικά. Τα μαθήματα που μπορεί κάποιος να αντλήσει από τα παραμύθια, είναι εξαιρετικά. Τα περισσότερα παραμύθια έχουν ηθικό δίδαγμα. Στη Χιονάτη μαθαίνουμε μεταξύ άλλων, οτι ένα μήλο (σ.σ οποιοδήποτε πράγμα) όσο λαμπερό και να είναι, δε σημαίνει οτι είναι και καλό (μέσα είχε δηλητήριο). Δεν είναι καλό να καταδικάζουμε και να γενικεύουμε, όμως ο κόσμος στον οποίον ζούμε, δεν είναι και πρότυπο ηθικής συμπεριφοράς. Τα μηνύματα και τα ηθικά διδάγματα των παραμυθιών, μπορούν να αξιοποιηθούν από έναν ενήλικα πολύ πιο ώριμα και αποτελεσματικά.

3.Ιδέες έξω από τα καθιερωμένα
Τι κίνητρα μπορεί να έχει ένας ενήλικος για να διαβάσει…παραμύθια; Το πρώτο κίνητρο-επιχείρημα, έχει να κάνει με το ότι τα παραμύθια, ανανεώνουν! Ζούμε καθημερινά με ένα προβλέψιμο σκεπτικό. Μέσα σε μια ρουτίνα που το μόνο που κάνει είναι να φιλοξενεί σκέψεις για επίλυση προβλημάτων. Λογική, λογική…λογική και διεκπεραιώσεις υποχρεώσεων! Τα παραμύθια, μάς βγάζουν από το κουτί αυτό! Σε κάθε παιδικό παραμύθι, υπάρχουν απίστευτες υπερβάσεις. Εκεί είναι που η πραγματικότητα …περιφρονείται! Αρχίζει λοιπόν το μυαλό μας να σκέφτεται ωραίες, υπερβατικές ιδέες. Αυτό το σκεπτικό που μας χαρίζουν τα παραμύθια, μπορεί να αξιοποιηθεί και στην καθημερινότητά μας! Μπορούμε να γίνουμε πιο απρόβλεπτοι και να κοιτάμε με θετική ματιά τη ρουτίνα!

tsemperlidou.gr