Η Εβραϊκή Συνοικία του 1941 στο Τσαρσί Καστοριάς

Στις 11/06/1941, ένας Ιταλός αξιωματικός στη πορεία του από την Αλβανία προς την Αθήνα, φωτογραφίζει την Καστοριά. Υπάρχουν 14 φωτογραφίες του με θέματα από την πόλη και θα δούμε και τις υπόλοιπες σύντομα.

Σε αυτήν εδώ ο Συνταγματάρχης Guido Barilli, δίνει τον τίτλο “Η Εβραϊκή Συνοικία”. Είναι το Τσαρσί, δεξιά κι αριστερά μαγαζιά, άσφαλτος έχει στρωθεί ( άτσαλα) πάνω στο καλντερίμι, ενώ περαστικοί μαγαζάτορες και παιδιά χαζεύουν τον “Κολονέλο”.

Θα ήθελα να μου απαντήσει αυτός που βανδάλησε Χριστουγεννιάτικα, το μνημείο για τους νεκρούς Εβραίους της Καστοριάς, ή κάποιος/κάποια που έχει τις ίδιες απόψεις… Μπορείτε να ξεχωρίσετε στη φωτογραφία, ποιος είναι Εβραίος ή Χριστιανός; Γιατί εγώ βλέπω μόνο Καστοριανούς. Καστοριανούς που όπως και το 41, έτσι και τώρα ανησυχούν για το μέλλον του δρόμου που στέκονται, της πόλης που γεννήθηκαν και της χώρας που κατοικούν.

Ελπίζω επίσης πως εκλεγμένοι άρχοντες και υποψήφιοι, να κάνουν ένα διάλειμμα από τις Γουρονοχαρές και να πάνε να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο, έτσι τουλάχιστον να δουν και που είναι… .

Ρωμύλος Μαντζούρας

Πηγή Ιστορικό Αρχείο της Mantova.