Έθνος: Φωτιά απείλησε τη γειτονιά – κόσµηµα της Καστοριάς (ρεπορτάζ)

Το ιστορικό αρχοντικό των αδελφών Εµµανουήλ -στενών συνεργατών και συµµαρτύρων του Ρήγα Φεραίου- και πολλά άλλα διατηρητέα σπίτια, δείγµατα µακεδονικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της Καστοριάς, σώθηκαν την τελευταία στιγµή από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέµπτης (27/12) και απείλησε µε «ολοκαύτωµα» τη  διατηρητέα γειτονιά.

Το σπίτι που φλεγόταν και καταστράφηκε ολοσχερώς εφάπτεται µε το αρχοντικό των αδελφών Εµµανουήλ, καθώς και µε το ∆εληγιάννειο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ σε περίπτωση επέκτασης θα καιγόταν µεγάλο µέρος της διατηρητέας συνοικίας, που περιλαµβάνει επίσης και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

fwtia-kastoria-1.jpg

«Τα αρχοντικά αυτά είναι κτισµένα µε µια ιδιαίτερη τεχνική, που περιλαµβάνει στην τοιχοποιία τους ξύλο, πέτρα και άχυρο, και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Αν γινόταν επέκταση στα διπλανά κτίρια, η κατάσταση θα γινόταν ανεξέλεγκτη και πιθανώς θα χάναµε ολόκληρο τετράγωνο» είπε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο διοικητής της Πυροσβεστικής.

Το ιστορικό αρχοντικό των αδελφών Εµµανουήλ

Υπηρεσίας Καστοριάς, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Τσαλίκης. Η φωτιά, που πιθανότατα ξέσπασε στην καµινάδα του τζακιού της κατοικίας, σιγόκαιγε επί ώρα στο εσωτερικό της σκεπής, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις τρεις οικογένειες που διέµεναν στα ισάριθµα µικρά διαµερίσµατα του πρώτου ορόφου. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 9:30 το βράδυ, όταν οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν έξω από τη σκεπή, έχοντας πάρει ήδη µεγάλες διαστάσεις. Επικράτησε πανικός, µε τους ενοίκους των τριών διαµερισµάτων να βγαίνουν από το φλεγόµενο οίκηµα, όπως και όσοι διαµένουν στα γειτονικά κτίρια.

Μαζική κινητοποίηση 

Κινητοποιήθηκε µεγάλη δύναµη της πυροσβεστικής, αποτελούµενη από 8 οχήµατα και 17 πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν να αντιµετωπίσουν µια σειρά από εµπόδια, όπως η δυσκολία πρόσβασης στα στενά καλντερίµια της παραδοσιακής συνοικίας, αλλά και οι εξαιρετικά χαµηλές θερµοκρασίες, που είχαν ως αποτέλεσµα να παγώνει το νερό που έριχναν µε τις µάνικες. Από τη µια πλευρά, της πλατείας Ντολτσό, ο ανεφοδιασµός γινόταν από τον πυροσβεστικό κρουνό, ενώ από τη βόρεια πλευρά εξασφαλίστηκε µε υδροφόρα.

Βασίλης Ιγνατιάδης – Έθνος

Διαβάστε ακόμα:

Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο Ντολτσό (φωτογραφίες)