Μπορούμε να παραμείνουμε fit στη διάρκεια των γιορτών?

“It’s the most wonderful time of the year…..”…. Που λέει και το τραγούδι ….άλλα όπως κάθε γιορτή είναι και η περίοδος που όλοι ξεφεύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα και το ρίχνουμε “έξω”.

Μαγειρέματα, τραπεζώματα, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, έξοδοι, ποτά …ποιος έχει καιρό για γυμναστική? Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις λιχουδιές των γιορτών?

Είναι η περίοδος που ακόμα και οι fitness freaks δυσκολεύονται να ακολουθούσουν το πρόγραμμα τους. Είναι η περίοδος που οι περισσότεροι παίρνουν 2-3 κιλά, βαραίνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά και γι αυτό μετά και τη γιορτή των Φώτων, γεμίζουν ασφυκτικά πάλι τα γυμναστήρια με παλιά αλλά και νέα μέλη. Είναι αυτό που λέμε “θα ξεκινήσω δίαιτα και γυμναστική από τον καινούριο χρόνο”.

Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων θέλετε να το γλεντήσετε χωρίς περιορισμούς την περίοδο των γιορτών …δεν θα σας αγχώσω. Άλλωστε μια ζωή την έχουμε και καλό είναι να κάνουμε πάντα αυτό που μας ευχαριστεί περισσότερο.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που θέλετε μεν να το ρίξετε έξω αλλά σκέφτεστε και τις συνέπειες …και πάλι δεν χρειάζεται να αγχωθείτε.

Υπάρχει τρόπος να απολύσετε τις γιορτινές μέρες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ταυτόχρονα να μην φορτωθείτε με παραπανίσια κιλά και να διατηρήσετε και τη φυσική σας κατάσταση.

  1. ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ. Σκεφτείτε καλά τις υποχρεώσεις σας και το πρόγραμμα σας και βαλτέ ένα στόχο που να αφορά τη διατροφή και τη γυμναστική σας που να είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ. Π.χ. προγραμματίστε μίση ώρα άσκησης κάθε μέρα, αντί για μια ώρα. Αυτό θα σας κάνει να νοιώσετε σιγουριά ότι θα τον πτυχωτέ και δεν θα σας απογοητεύσει αν συμβεί το αντίθετο.
  2. ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να ακλουθήσατε το πρόγραμμα της προπόνησης σας, απλά κινηθείτε. Χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Αφήστε το αυτοκίνητο μακριά από το εμπορικό κέντρο και περπατήστε. Οργανώστε μια δραστηριότητα με όλη την οικογένεια ή την παρέα των φίλων πχ μια βόλτα στην παράλια, χιονοπόλεμο, ποδήλατο. Θα κάψετε θερμίδες και θα διασκεδάσετε ταυτόχρονα
  3. ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη διάρκεια των γιορτών-διακοπών είναι να μείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα προπόνησης. Επανασχεδιάστε και επαναπροσδιορίστε το χρόνο. Μικρότερες σε διάρκεια και συχνότητα προπονήσεις δεν σημαίνει κατανίκηση ότι χάνετε τη φυσική σας κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και λιγότερη προπόνηση είναι καλύτερη από το τίποτα.
  4. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ. Αν ξυπνήσετε την Πρωτοχρονιά με hangover και με ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό, αλμυρό και ότι άλλο βρεθεί μπροστά σας… παραδοθείτε…. αφήστε το να συμβεί. Δεν είναι η μέρα για να σκεφτείτε τη διατροφή, τις επαναλήψεις και τα σετ στο γυμναστήριο… δεν είναι η κατάλληλη μέρα για το νέο ξεκίνημα που είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας. Ξεκινήστε καλύτερα από την επομένη μέρα, ή εβδομάδα, αφού έχετε καθαρίσει τα ντουλάπια από λιχουδιές και το ψυγείο από περισσεύματα “προκλητικών” φαγητών.

5.ΧΟΡΕΨΤΕ. Μην είστε ντροπαλοί και συνεσταλμένοι αυτά τα Χριστούγεννα. Ανεβείτε στην πιστα και χορέψτε. Η πιο διασκεδαστική απώλεια θερμίδων που ταυτόχρονα μας βοήθα να κρατάμε τη φόρμα μας με τον καλύτερο τρόπο.

  1. ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ. Είναι σημαντικό για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα που τόσο πολύ έχετε κοπιάσει να αποκτήσετε. Για να κάνετε οικονομία στο χρόνο διαλέξτε βασικές ασκήσεις σε κάθε μυϊκή ομάδα ή δουλέψτε αγωνιστή-ανταγωνιστή μυελώδη στήθος με πλάτη, δικέφαλο με τρικέφαλο και δικέφαλο μηριαίο με τετρακέφαλο για τα πόδια, κοιλιακούς ραχιαίους.
  2. ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ. Όπως κάθε προπόνηση, έτσι και η αερόβια πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό ζέσταμα και αποθεραπεία. Για αυτά τα δυο δεν υπάρχει περιθώρια “οικονομίας” χρόνου. Ωστόσο για το κυρίως μέρος της προπόνησης υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το χρόνο αυξάνοντας την ένταση.
  3. ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΑΣ. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, όταν όλοι ακόμα κοιμούνται. Έτσι θα αποφύγετε αποθαρρυντικά σχόλια τύπου “στις γιορτές θα πας για τρέξιμο?” ……..αν βρείτε και κάποιο παρτενέρ φίλο, φίλη, ή αν ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι πρόθυμοι να ακολουθούσουν και να μοιραστούν μαζί σας τον ίδιο τρόπο ζωής, τότε όλα είναι πιο εύκολα.
  4. ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Είτε είναι οι δίπλες που μας έφεραν σε μια επίσκεψη ή το καταπληκτικό σουφλέ που έφερε η θεία στο γιορτινό τραπέζι, όσο είναι μπροστά στα μάτια μας όταν ανοίγουμε τα ντουλάπια ή το ψυγείο ο πειρασμός παραμένει. Μοιράστε τα φαγητά και τα γλυκά που περισσεύουν από τα τραπεζώματα γιατί αυτός είναι ο μονός τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος σας. Προσπαθήστε τα δέχεστε τα κεράσματα με μετρό. Δεχτείτε κάτι που σας πρεσάρουν επειδή πραγματικά σας αρέσει και όχι επειδή σας το πρεσάρουν ή είναι συνεχώς διαθέσιμο.
  5. ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ. Είναι καλό να φάτε κάτι πριν πατέ σε κάποια επίσκεψη ή σε οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε μεγάλη ποσότητα. Το να παραλείπετε γεύματα επίσης δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, γιατί μετά θα θέλετε να φάτε περισσότερο. Παράλληλα, προσοχή και στο ποτό καθώς το αλκοόλ, η κόκα κόλα και οι χυμοί μπορεί να προσθέσουν ακόμα περισσότερες θερμίδες από αυτές που ήδη έχετε φάει.

Δέκα τρόποι να παραμείνετε στο πρόγραμμα με κάπως πιο ελαστικό τρόπο, την περίοδο των γιορτινών ημερών που πλησιάζουν. Κάποιος από αυτούς θα είναι στα μετρά σας. Βρείτε τη χρυσή τομή που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά, έτσι ώστε αυτό που κάνετε να μην είναι “καταναγκασμός” και να μη σας κάνει να νοιώθετε “αντικοινωνικούς”, για να μπορεί να έχει συνέπεια από σας και συνεχεία.

Δεν ξεχνάμε ότι γυμναζόμαστε και ακολουθούμε ισορροπημένο τρόπο διατροφής για να έχουμε καλή υγεία και για να έχουμε μια ποιοτική ζωή και καθημερινότητα. Σίγουρα χρειαζόμαστε διαλείμματα ξενοιασιάς και χαλάρωσης, που και πάλι όμως μπορούμε να τα προσαρμόσουμε,  ώστε να μην αφήσουμε στην άκρη αυτό που ήδη έχουμε κάνει τρόπο ζωής.

Όπως και να έχει, με όποιο τρόπο και αν αποφασίσετε να περάσετε τις φετινές γιορτές σας εύχομαι να το διασκεδάσετε όσο μπορείτε και θέλετε.