Κανέλα: Το αντιμικροβιακό και θεραπευτικό μπαχαρικό

Η κανέλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό, γνωστή από την μακρινή αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική ως καρύκευμα και αρωματικό υλικό και για την παράδοση την βάζεις στο φαγητό για να σε νοσταλγούν όποιοι το δοκιμάσουν.

Από το 2000 π.Χ., εισαγόταν από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Για τους αρχαίους λαούς η κανέλα θεωρούταν  πολύτιμη όπως το αλάτι και την έκαναν δώρο στον Βασιλιά ακόμα και στον Θεό για να έχουν την εύνοιά του, ενώ χρησιμοποιούσαν την κάσια ή το malabathron για να δώσουν γεύση στο κρασί, μαζί με το αψίνθιο.

Η Σαπφώ αναφέρει στην κάσια, ενώ ο Ηρόδοτος ενημερώνει για την κανέλα και την κασσία πως φύτρωναν στην Αραβία, μαζί με λιβάνι, το μύρο, και το λάβδανον.

Ο φλοιός της κανέλας χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, στη μαγειρική και ως αρωματικό υλικό στην ζαχαροπλαστική αλλά και στην παρασκευή της σοκολάτας, ιδιαίτερα στο Μεξικό, ο οποίος είναι ο κύριος εισαγωγέας της κανέλας. Η ετήσια παραγωγή της κανέλας και της κασσίας σε όλο τον κόσμο ανέρχεται στους 27.500-35.000 τόνους.

Η κανέλα έχει αντιμικροβιακή δράση,  θεραπευτικές ιδιότητες, διουρητική δράση, εφιδρωτική δράση, φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού, με βασικές δραστικές ουσίες αυτών των ελαίων την κινναμαλδεΰδη, η κινναμωμική αλκοόλη και αρωματικές ουσίες. Η κανέλα, δρα ως ελιξίριο και τονωτικό του εγκεφάλου και μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες απομνημόνευσης και μάθησης.

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες όπως:

Καρδιοπάθεια, Αρθρίτιδα, Κυστίτιδα, Χοληστερόλη, Κρυολόγημα, Διαταραχές στομάχου, Αέρια στομάχου, Ανοσοποιητικό σύστημα, Δυσπεψία, Γρίπη, Μακροβιότητα, Ακμή, Παθήσεις του δέρματος, Καρκίνος.

Θα σας βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα αν ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.

Το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, πιείτε μέλι και κανέλα.

Βράστε 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη με ένα λίτρο νερό και σουρώστε την με ένα τουλουπάνι, ανακατέψτε με 2 κουταλιές του γλυκού μέλι και πιείτε.

Πιείτε την ζεστή ή διατηρήστε την στο ψυγείο και πιείτε την δροσερή σαν ρόφημα με παγάκια.

Εάν πίνετε τακτικά το ρόφημα αυτό θα δείτε να  μειώνεται το βάρος ακόμη και αν είστε το πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.