Φουριόζα η “Σοφία”: Νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, καθώς φαίνεται ότι θα μας επηρεάσει νωρίτερα η νέα κακοκαιρία, με την ονομασία “Σοφία”, σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου 2019, από τα βορειοδυτικά νέο κύμα κακοκαιρίας η “Σοφία” θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ακόμη και σε πεδινές περιοχές).

Επίσης θα επικρατήσει τοπικά ολικά παγετός στα βόρεια της χώρας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας “Σοφία”, θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσειςσε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Έως το πρωί της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου, λοιπόν, θα χιονίζει σε όλα τα ορεινά της χώρας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης 02-01-2019 και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Δυτικής Στερεάς, που στη συνέχεια θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές σε Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019.

Στην Αττική διαφαίνονται χιονοπτώσεις περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται να έχουμε και “χιονοεκπλήξεις” μέσα στο λεκανοπέδιο. Πάντως, στα βόρεια τμήματα της Αττικής, στις περιοχές δηλαδή που “βλέπουν” προς τη Βοιωτία, θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Μπορεί από την Πέμπτη και έπειτα να μας επισκεφτεί το δριμύ ψύχος με τις πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όμως φαίνεται ότι θα μας “ταλαιπωρήσει” ενδεικτικά πάντα μέχρι και περίπου τις 9-10 Ιανουαρίου.