Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και αυτή είναι η μαγεία

Ακούμε συνεχώς για την αποδοχή στη διαφορετικότητα, για τις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, για την απόρριψη που δέχεται οτιδήποτε φαντάζει στο μεγαλύτερο μέρος του συνόλου περίεργο ή παράξενο. Το γεγονός όμως πως δεν υπάρχει κάτι σε αυτό τον κόσμο που να είναι ίδιο ή όμοιο με οτιδήποτε άλλο, είναι η αιτία που η ζωή έχει τόσο ενδιαφέρον και χαρά.

Όμως, η διαφορετικότητα δεν αφορά ορισμένους ανθρώπους. Αφορά την ίδια μας τη ζωή, όλους εμάς και τον καθένα ξεχωριστά. Γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί; Κουβαλάμε διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες, έχουμε διαφορετικές απόψεις και αντίληψη. Ο καθένας από εμάς αποτελεί μία μοναδική ανθρώπινη μονάδα που δε μοιάζει με κάποια άλλη. Πώς λοιπόν θεωρούμε πως αυτή αφορά μόνο ορισμένες ομάδες ανθρώπων;

Ναι, είμαστε διαφορετικοί. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτή είναι η μαγεία! Και αντί να καταλάβουμε πως πρέπει να φέρνουμε τη διαφορετικότητά μας κοντά στους άλλους και να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση αυτού του κόσμου, εμείς κάνουμε τα πάντα για να αποξενωθούμε από τους άλλους.

Η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει. Αντιθέτως, είναι αυτό που εξυψώνει την ίδια μας την ύπαρξη, που αναδεικνύει την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι αυτή που μας κάνει να ξεχνάμε τη ρουτίνα, μας ωθεί να θέλουμε να γνωρίσουμε τον άλλον καλύτερα.

Συνεπώς, αυτή η δυσανεξία που τρέφουν πολλοί απέναντί της, οφείλεται στο γεγονός πως δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αντιληφθούν το πόσο σημαντική είναι. Αν από μικρή ηλικία λάβουμε το μήνυμα πως οι άλλοι δεν είναι οι εχθροί μας, αλλά ένα κομμάτι του εαυτού μας που μας συμπληρώνει, τότε θα αντιληφθούμε πως βαδίζουμε όλοι σε έναν δρόμο και ανεξαρτήτως των στόχων μας, έχουμε την ανάγκη να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.

Και αν το αντιληφθούμε αυτό, ίσως σταματήσουμε να ονειδίζουμε οτιδήποτε δε χωράει μέσα στην τετράγωνη λογική μας. Η διαφορετικότητα είναι εκείνη που δίνει χαρά στη ζωή, είναι η ίδια η ζωή.

Μαρία Σκαμπαρδώνη