Κοτζιάς: Κάναμε το αποφασιστικό βήμα – Ο Ζάεφ επέλεξε όνομα

«Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί, εκτίμησε ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι’ αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα “θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

kathimerini.gr