Πως το Ελληνικό ρόδι από την αφάνεια έφτασε σε Ιαπωνία και ΗΠΑ

Ένας δασολόγος, ο Γρηγόρης Αργυρίου εμπνεύστηκε τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας του προϊόντος με τα ευεργετικά διατροφικά χαρακτηριστικά.

Σε μία εποχή, κατά την οποία η παραγωγή ροδιού, ήταν μία παντελώς άγνωστη μορφή καλλιέργειας, ένας δασολόγος, ο Γρηγόρης Αργυρίου, εμπνεύστηκε τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας του προϊόντος με τα ευεργετικά διατροφικά χαρακτηριστικά.

«Η ίδρυση του ΑΣΟΠ Αγίου ΑΘανασίου Δράμας ήταν η βάση για να γίνει η στροφή των παραγωγών από τις επιδοτούμενες καλλιέργειες σε νέες δυναμικές καλλιέργειες», όπως λέει στη Voria.gr, o διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Βασικές καλλιέργειες στην περιοχή της Δράμας, όπου βρίσκεται η έδρα του, ήταν και παραμένουν η παραγωγή σιταριού, βαμβακιού, καλαμποκιού.

Ο Γρηγόρης Αργυρίου, έχοντας ξεκινήσει το 1997 με τη σύσταση μίας εταιρείας παρασκευής κέτσαπ και μουστάρδας, την οποία μετεξέλιξε σε μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, αποφάσισε οκτώ χρόνια αργότερα να στραφεί και στο ρόδι.

Κινητοποιώντας 1.000 παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα

Όπως λέει ο κύριος Αθανασιάδης, το ρόδι επιλέχθηκε για καλλιέργεια ως το φρούτο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των προϊόντων υγιεινής διατροφής, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. «Με δεδομένη τη διαμόρφωση της τάσης για υγιεινή διατροφή, ο κύριος Αργυρίου το 2006 προχώρησε στο συγκεκριμένο εγχείρημα και κατάφερε να κινητοποιήσει περί τους 1.000 παραγωγούς πανελλαδικά. Όλοι τους συμμετείχαν στη δημιουργία μίας οργάνωσης παραγωγών, η οποία στόχο είχε να ανταποκριθεί στα διεθνή δεδομένα καλλιέργειας», αναφέρει.

H ανάπτυξη του εγχειρήματος ήρθε σε μία περίοδο που όχι μόνο δεν υπήρχε γνώση, αλλά και τεχνογνωσία τόσο σε επίπεδο γεωτεχνικής αλλά και μηχανολογικής υποδομής για τη μεταποίηση του φρούτου. «Αυτό που συνέβαινε κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, είναι ότι αφήσαμε την παραγωγή και στραφήκαμε στην επιδότηση, με αποτέλεσμα σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας να αποκαθηλώνονται», σχολιάζει ο κύριος Αθανασιάδης.

O ιδρυτής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, όντας παιδί αγροτικής οικογένειας της Δράμας, γνώριζε καλά τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την αγροτική δραστηριότητα. «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ίδρυση του συνεταιρισμού έγινε το 2005, σε μία περίοδο που το χρήμα έρεε στη χώρα, υλοποιούνταν μεγάλα έργα και επικρατούσε ευημερία. Εκείνη την εποχή, το να παρακινήσει τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τις επιδοτήσεις και να στραφούν στην παραγωγή με προοπτική την ανάπτυξη ενός κλάδου, ήταν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο», σχολιάζει ο κύριος Αθανασιάδης.

Αγρότες, δικηγόροι και εφοπλιστές

Στη νέα προσπάθεια που ξεκινούσε το επόμενο έτος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εντάχθηκαν όχι μόνο αγρότες, αλλά και αρκετοί ετεροαπασχολούμενοι. Γιατροί, δικηγόροι, αλλά και εκπρόσωποι του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κλάδου, εντάχθηκαν στο νεοσύστατο σχήμα. «Επί της ουσίας, η μορφή του συνεταιρισμού, ουδεμία σχέση έχει με αυτή που γνωρίζαμε και κατά κύριο λόγο επικρατούσε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης. Πρόκειται κατά τον ίδιο για μία οργάνωση παραγωγών, η οποία στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της βρισκόταν υπό το στενό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιώντας πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα από το 2006 έως και το 2011. Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος, η καλλιέργεια ροδιού επεκτάθηκε σε περίπου 8.500 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, και δημιουργήθηκε η κτιριακή και μηχανολογική υποδομή του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου.

Η παραγωγή ροδιού, μία απαιτητική καλλιέργεια χρειάστηκε αρκετά χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας, για να αποδώσει καρπούς στα μέλη του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, προσφέροντας τα πρώτα προϊόντα που βγήκαν στην αγορά, όπως νωπά ρόδια και συσκευασμένο χυμό ροδιού μόλις το 2013.

«Δεν υπάρχουν φυτείες ροδιού στην Ελλάδα!»

Χαρακτηριστικό της άγνοιας που επικρατούσε ευρύτερα στην Ελλάδα σχετικά με την καλλιέργεια ροδιού, το 2005, όταν και υποβλήθηκαν οι πρώτοι φάκελοι για τη σύσταση του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, ήταν και η αμφισβήτηση που εκδηλώθηκε από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. «Αυτό που ανέφεραν συχνά οι εκπρόσωποί της είναι ότι ‘αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα’», λέει ο κύριος Αθανασιάδης. «Έτσι, όταν προσπαθήσαμε να εντάξουμε το ρόδι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που τελικά ενταχθήκαμε, η απόκριση απο τη δημόσια διοίκηση ήταν ότι δεν υπάρχουν φυτείες ροδιού στην Ελλάδα(!), όταν εμείς είχαμε ήδη βγει στην αγορά».

Εξαγωγές σε 15 χώρες – Συζητήσεις με μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα στη Γαλλία

Οι πρώτες εξαγωγές καρπών για το συνεταιρισμό της Δράμας, πραγματοποιήθηκαν το 2012. Σήμερα, τα προϊόντα του εξάγονται σε περίπου 15 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Δανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Λευκορωσία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Αμερική. Βασική αγορά ενδιαφέροντος, την οποία πρόκειται να αναπτύξει περαιτέρω εντός του 2019, είναι η Γαλλία. Εκεί, σύμφωνα με τον κύριο Αθανασιάδη, ο ΑΣΟΠ, συζητάει την είσοδο σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός, είναι οι συμβατικοί και βιολογικοί χυμοί ροδιού, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ζήτηση στο εξωτερικό, λόγω της υγιεινής διατροφικής τάσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, ο συνεταιρισμός παράγει και χυμούς που προκύπτουν από γευστικούς συνδυασμούς με aloe vera που παράγεται στην Κρήτη, αρώνια και μύρτιλλο που παράγονται στη Δράμα. «Σύντομα θα παρουσιάσουμε και νέους συνδυασμούς, με τη χρήση και άλλων ελληνικών υπερτροφών», σημειώνει ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Το πρόβλημα των μικρών χωραφιών

Αναφερόμενος στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική παραγωγή, τονίζει ότι είναι η ύπαρξη του μικρού κλήρου. «Επί της ουσίας οι περισσότεροι παραγωγοί διαθέτουν μικρό χωράφι, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων καλλιεργητικών σχημάτων, ούτως ώστε να είναι κάποιος ανταγωνιστικός στις εξαγωγές του, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος».

O AΣΟΠ Αγίου Αθανασίου σε αριθμούς

Κατανομή τζίρου

70% εσωτερική αγορά
30% εξαγωγές
Στόχος το 50-50 εντός του 2019
Κύκλος εργασιών 2018: Αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2017
Παραγωγική δυναμική ανά έτος: ~10.000 τόνοι φρούτου, 5.000 τόνοι χυμού
Παραγωγή 2018: ~4.000 τόνοι φρούτου, 2.000 τόνοι χυμού
Καλλιεργούμενη έκταση ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου: 8.500 στρ.
Συνολική καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα: 20.000 στρ.

voria.gr