Στέφανε, Μαρία, keep walking…

Ποιος θα το πίστευε, ότι θα ερχόταν η στιγμή που η Ελλάδα θα αγωνιούσε για ένα τουρνουά Γκραν Σλαμ… Αλλά δεν γίνεται, να είσαι Ελληνας και να μη συγκινείσαι από τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη. Που έχουν «κλέψει την καρδιά» του παγκόσμιου τένις. Που διαφημίζουν τη χώρα μας σαν άλλοι Αντετοκούνμπο

Το court Νο 3 θύμιζε ποδοσφαιρικό γήπεδο, όταν η Μαρία Σάκκαρη πέτυχε τον νικητήριο πόντο της επί της Αστρα Σάλμα (2-0) και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Οπεν της Αυστραλίας. Η Μαρία γνώρισε μια πρωτοφανή αποθέωση από τους έλληνες ομογενείς που βρίσκονταν στην εξέδρα, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα και να της δίνουν δύναμη. Κάποια στιγμή η (Αυστραλέζα) Σάλμα, Νο 230 στην παγκόσμια κατάταξη, θα πίστεψε ότι βρισκόταν στην Ελλάδα…

Η 23χρονη ελληνίδα πρωταθλήτρια χρειάστηκε μόλις 25 λεπτά για να πάρει το πρώτο σετ (6-1) και 40 για το δεύτερο (6-4). Αυτή ήταν η 12η νίκη της καριέρας της σε Γκραν Σλαμ. Για την επόμενη, θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Αντίπαλός της, το πρωί της Παρασκευής, θα είναι ακόμη μια Αυστραλέζα: η Ασλι Μπάρτι, Νο 15 του ταμπλό, που είναι η μεγάλη ελπίδα των διοργανωτών για διάκριση στο τουρνουά. Η Μαρία την έχει νικήσει μια φορά, πέρυσι στο «Ιντιαν Ουέλς», κι άλλη μια φορά έχει χάσει από την Μπάρτι, το 2016 στην Ταϊπέι.

Η Σάκκαρη έχει το «μομέντουμ» να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στη Μελβούρνη. Βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση από πέρυσι, που κατάφερε να μπει στο Top-30, είναι σταθερά καλή σε όλες τις επιφάνειες, και την έχει «ανεβάσει» η παρέα της με τον Στέφανο Τσιτσιπά, το έτερο «παιδί – θαύμα» του ελληνικού τένις, αλλά και η συνεργασία της με τον Μαρκ Πέτσι, τον Βρετανό που το 2017 τη βοήθησε πολύ στο χορτάρι.

Λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας της Μαρίας με τη Σάλμα, στο ίδιο γηπεδο, το ενθουσιώδες ελληνικό κοινό… έσπρωξε στη νίκη τον Τσιτσιπά, που προκρίθηκε κι αυτός στους «32». Αν και τα βρήκε σκούρα απέναντι στον μαχητικό Σέρβο Βίκτορ Τροΐτσκι, με την κλάση και την ωριμότητα που, πλέον, τον διακρίνει ο Στέφανος έφτασε στη νίκη (3-1) έπειτα από σκληρό αγώνα δύο ωρών και 40 λεπτών. Στον τρίτο γύρο θα παίξει με τον πολύ αξιόλογο Γεωργιανό, Νικολόζ Μπασιλασβίλι, που είναι Νο 20 της παγκόσμιας κατάταξης, Νο 19 του ταμπλό και έξι χρόνια πιο έμπειρος. Ψηλό εμπόδιο, όμως ο Τσιτσιπάς «θεριεύει» στα δύσκολα. Εχει και ένα πρόσθετο κίνητρο, για να νικήσει τον Γεωργιανό: εάν φτάσει στους «16», εκεί -πιθανότατα- θα συναντήσει το μεγάλο του ίνδαλμα, τον Ρότζερ Φέντερερ.

Ποιος θα το πίστευε, πριν από λίγα χρόνια, ότι θα ερχόταν η στιγμή που η Ελλάδα θα αγωνιούσε σε ένα τουρνουά Γκραν Σλαμ, και μάλιστα για δυο παιδιά της. Ο Στέφανος και η Μαρία -ιδίως η εξαιρετική πορεία του Τσιτσιπά στο Τορόντο- έβαλαν, πέρυσι, το τένις σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια κι εφέτος συνεχίζουν από ‘κει που το άφησαν. Με τη νίκη τους, προ ημερών, στο διπλό του Περθ, απέναντι σε δύο ζωντανούς θρύλους του αθλήματος: τη Σερένα Ουίλιαμς και τον Ρότζερ Φέντερερ, που μετρούν, στο σύνολο, πάνω από 200 τρόπαια. Δεν γίνεται, να είσαι Ελληνας και να μη συγκινείσαι από τις επιτυχίες δύο νέων ανθρώπων που έχουν «κλέψει την καρδιά» του παγκόσμιου τένις. Που διαφημίζουν τη χώρα μας με το ταλέντο τους και την προσωπικότητά τους, σαν άλλοι Αντετοκούνμπο.

Στο «Χόπμαν Καπ», παρά την παρουσία του Φέντερερ, της Σερίνα, του Ζβέρεφ και τόσων άλλων «αστέρων» του αθλήματος, ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη συγκέντρωσαν πάνω τους όλα τα βλέμματα. Το ίδιο συμβαίνει, όπου κι αν εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό. Επειδή πρόκειται για δυο ταχύτατα ανερχόμενα ταλέντα -ιδίως ο Στέφανος θεωρείται ως το μελλοντικό Νο 1 του Κόσμου-, αλλά και γιατί έχουν αυτό το «κάτι» που τους κάνει να ξεχωρίζουν: είναι εμφανίσιμοι, γελαστοί, ευγενείς, διαθέτουν επίπεδο και χιούμορ.

Θα μας δώσουν πολλές, ακόμη, χαρές. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Ο πιο μεγάλος τους θρίαμβος, μέχρι στιγμής, είναι πως έκαναν τους Ελληνες να ενδιαφερθούν για το τένις.

Sportscaster – Protagon