Γιατί πρέπει το παιδί να παίζει και μόνο του

Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι κάθε στιγμή που το παιδί  είναι ξύπνιο πρέπει να είναι γεμάτη με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ερεθίσματα.

Όμως πολλοί ειδικοί διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να πάρει το παιδί είναι ότι μπορεί να διασκεδάζει και μόνο του.

Πολλές φορές θέλει να παίζει χωρίς την παρουσία κάποιου δίπλα του. Αφήστε το παιδί να κάνει μόνο του μικρά πράγματα που θέλει. Αν δεν τα καταφέρει, θα ζητήσει τη βοήθειά σας. Αν πάλι τα καταφέρνει, μην επεμβαίνετε. Οι παρεμβάσεις αντί να κάνουν τη ζωή του πιο ευχάριστη θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα βαρεθεί επειδή δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να δει αυτό που κάνει να ολοκληρώνεται. Θα του λείπει λοιπόν η αίσθηση της ικανοποίησης.

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι να πιστεύουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδια για να παίξουν. Πολλές από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών δεν περιλαμβάνουν παιχνίδια αλλά φυσικές δραστηριότητες. Το παιδί πρέπει να έχει τις ευκαιρίες και την αυτονομία να κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Αν δεν το ενθαρρύνεται να παίζει και μόνο του, θα έχει μία δυσάρεστη αίσθηση απόσυρσης ή ακόμη και στέρησης όταν αναγκάζεται να παίζει μόνο του αν εσείς λείπετε , και αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε σκανταλιές και περίεργη συμπεριφορά.

Πρέπει να είστε ευχαριστημένη αν το παιδί δείχνει σημάδια αυτάρκειας και μοιάζει ικανό να τα βγάζει πέρα χωρίς εσάς και να διασκεδάζει μόνο του αφήνοντάς σας απέξω.

Ο ρόλος του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντικός για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα μοχλό για δημιουργική απασχόληση και έκφραση των στοιχείων του χαρακτήρα και του εσωτερικού κόσμου κάθε παιδιού.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διασκεδάζουν, δημιουργούν, εκφράζονται, αναπτύσσουν τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους και μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες απαραίτητους στη διαδικασία του παιχνιδιού, να συνεργάζονται, να κερδίζουν και να χάνουν.

mothersblog.gr