Κίνητρα 120 εκατ. για επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών

Στην επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών στην Ελλάδα αποσκοπούν δύο παράλληλα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, που φέρουν τους τίτλους «Υπομέτρο 11.1» και «Υπομέτρο 11.2», προβλέπουν την παροχή κινήτρων μέσω επιδότησης σε υφιστάμενους γεωργούς, προκειμένου είτε να μετατρέψουν τις συμβατικές τους καλλιέργειες σε βιολογικές, είτε στην περίπτωση που ήδη είναι πιστοποιημένοι «βιολογικοί» καλλιεργητές, να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Δηλαδή να εντάξουν και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη βιολογική μέθοδο παραγωγής.

Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και μπορεί να ανέλθει έως τα 900 ευρώ ανά εκτάριο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος και οι δαπάνες πιστοποίησης και εργαστηριακών αναλύσεων. Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει στις 19 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 21 Μαρτίου.Οι ενισχύσεις αφορούν αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες (αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος, χειμερινά σιτηρά, μηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή) ή και μόνιμες καλλιέργειες (ελαιοκομία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιήσιμα σταφύλια, ακρόδρυα), όσπρια, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα κ.ο.κ.

Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, που είναι ενεργοί γεωργοί. Υπογραμμίζεται ότι δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι οι παρακάτω κατηγορίες:

– όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών

– οι διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για 10 έτη

– όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

Οι επιλέξιμοι ανά μέτρο

Επιλέξιμοι στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ, είναι οι «νεοεισερχόμενοι», δηλαδή, οι γεωργοί που αναλαμβάνουν να εντάξουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, αγροτεμάχια που δεν συμπεριλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πρόσκλησης, δηλαδή έως τις 31/12/2018.

Αντίστοιχα, επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ, είναι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, μέσω σύμβασης με τον ΟΕ&Π, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης (31/12/2018).

Οι υποψήφιοι αυτοί, εφόσον έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω αναφερόμενη σύμβαση με τον ΟΕ&Π μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας της πρόσκλησης, είναι επιλέξιμοι προς ένταξη και στο υπομέτρο 11.1 για τα εν λόγω αγροτεμάχια.

Σημειώνεται ότι τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

– να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου κατά το έτος 2018

– να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης

– ειδικά για το υπομέτρο 11.2, να περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π μέχρι και την έκδοση της πρόσκλησης

– στην περίπτωση των μόνιμων καλλιεργειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες), τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου υποψηφίου για το έτος 2018, με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.

Σταμάτης Ζησίμου – euro2day.gr