Να γελάς δυνατά, να τσαλακώνεσαι

«Ένα χαμόγελο είναι μια καμπύλη που ισιώνει τα πάντα», υποστήριζε η ηθοποιός, Phyllis Diller.

Στα «καρδιογραφήματα» της ζωής πόσο χαμογελάς; Τα καταφέρνεις; Η λάμψη που φέρνει ένα απλό χαμόγελο είναι πιο δυνατή κι από τον ήλιο μας. Τα προβλήματα της ζωής ισχυρά πολύ. Δεν αντιλέγω. Όμως κι εσύ ακόμα πιο ισχυρός.  Ακόμα και στο πάτωμα να βρίσκεσαι, αν χαμογελάσεις θα βρεις τη δύναμη να σηκωθείς.

Το ξεχνάμε όμως στην προσπάθειά μας να σηκώσουμε τα βάρη της καθημερινότητας. Κι είναι και κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει. Διστάζουμε να γελάσουμε δυνατά, ιδίως αν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο. Το γέλιο όμως είναι μεταδοτικό! Κόλλησέ τους όλους. Μη φοβάσαι. Και άσε τις έννοιες για άλλη ώρα. Ειδικά οι γυναίκες στον φόβο μην τσαλακωθούμε ή το πρόσωπό μας αλλοιωθεί από ένα πολύ δυνατό μέσα από την καρδιά μας γέλιο, το κάνουμε συντηρητικά. Βγάλε από τη συντήρηση το γέλιο σου. Τίποτα παγωμένο πάνω σου. Ζέστανε και θα δεις πώς θα ζεστάνουν και όλα γύρω σου.

Και άσε να σε κοιτάζουν περίεργα που γελάς δυνατά. Δεν είναι καθόλου περίεργο. Μην το σκεφτείς στιγμή! Είναι έργο δύσκολο και εσύ αυτός που τα κατάφερες. Να κλείσεις για λίγο στο κουτάκι τα προβλήματά σου και να ανοίξεις διάπλατα το στόμα σου! Πόσα διαφορετικά είδη γέλιων υπάρχουν πράγματι! Σκέψου! Δε σου ‘ρχονται πολλά στο μυαλό; Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα. Τη δικιά του ένταση, τον δικό του ρυθμό, τη δικιά του διάρκεια. Είναι κάτι δικό σου. Κατά δικό σου! Και δε θα αφήνεις κανέναν και τίποτα να στο κλέβει!

Και ξέρεις κάτι; Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις και κλαπεί κάποια στιγμή, μπορείς να το ξαναδημιουργήσεις! Έχεις άπειρα μέσα σου! Αρκεί να πάρεις την απόφαση να τα εξωτερικεύσεις. Σταμάτα να κρατάς τους τύπους. Εσύ είσαι πολύ δυναμικός τύπος και δεν έχεις ανάγκη τα προσχήματα.

Τσαλακώσου! Να δουν το πραγματικό εγώ σου. Είσαι περήφανος γι’ αυτό άλλωστε. Γιατί να το κρύβεις; Μη φοβηθείς τα αρνητικά σχόλια. Ναι, θα υπάρξουν. Αλλά όπως λένε και στον χώρο του marketing, κι η αρνητική διαφήμιση, δεν παύει να είναι διαφήμιση! Σου εύχομαι να ηχούν στα αυτιά σου κάθε μέρα γέλια αγαπημένων σου προσώπων. Μην ξεχνάς όμως ότι κι εσύ είσαι το αγαπημένο πρόσωπο κάποιων. Που κι αυτοί με τη σειρά τους θέλουν να ακούνε το γέλιο σου. Δυνάμωσε την ένταση και αύξησε τη διάρκειά του. Μην ντραπείς στιγμή!

Πολλοί σκέφτονται: «Μα είμαι τόσο γελοίος όταν γελάω δυνατά». Όχι, είσαι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό είσαι. Συνέχισε να το κάνεις, να γελάς δυνατά και να τσαλακώνεσαι και θα δεις ότι θα αρχίσει να σου χαμογελάει και η ζωή! Η καμπύλη του χαμόγελού σου θα ανοίξει την πύλη της ευτυχίας και θα μπεις και πάλι στον ίσιο δρόμο…

Μαρία Ιατρίδη (εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας)