Η “Μύησις” χορεύει στο Φεστιβάλ Σούρβα (video)

Η «Μύησις» παρουσιάζει με το φετινό της θέμα «Αναντάμ Παπαντάμ» το έθιμο των Ραγκουτσαριών στο Φεστιβάλ Σούρβα (Surva Festival)

Φέτος στην 28η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καρναβαλιστικών Παιχνιδιών «Σούρβα» στο Πέρνικ (25-27 Ιανουαρίου 2019)  συμμετάσχουν 121 ομάδες, 17 από τις οποίες αποτελούνται από ξένους. Το έθιμο «Σούροβα» που παρουσιάζεται μαζί με τις πομπές των μασκαράδων «κούκερι» και των κουδουνάδων είναι μέρος της άυλης πολιτιτστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές καρναβαλικό φεστιβάλ των Βαλκανίων που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Πέρνικ της Βουλγαρίας και ενσωματώνει την εκεί τοπική καρναβαλική παράδοση του δωδεκαημέρου (Survakari) και της εαρινής αποκριάς (Kukeri), μια παράδοση που φαίνεται να έχει πολλές αναλογίες και με τα δικά μας Ραγκουτσάρια και το καρναβάλι του Προδρόμου

Το διεθνές φεστιβάλ Surva συμβολίζει το πέρασμα από το παλιό στο νέο, επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Την πρώτη νύχτα του εθίμου, ομάδα ανδρών, γυναικών και παιδιών με μάσκες και κοστούμια πηγαίνει στην πλατεία του χωριού όπου ανάβουν φωτιά και χορεύουν. Το επόμενο πρωί γυρίζουν στα σπίτια του χωριού για να ευχηθούν υγεία και ευημερία για τη νέα χρονιά. Οι μάσκες όπως και οι φορεσιές κατασκευάζονται από γούνες ζώων και κέρατα, από φτερά και πολύχρωμα υφάσματα. Χαρακτηριστικό κομμάτι της ενδυμασίας είναι οι κουδούνες, που όλοι φοράνε στη μέση.

Διαβάστε ακόμα:

Η “Μύηση” ταξίδεψε τα Ραγκουτσάρια στη Βουλγαρία (φωτογραφίες)