«Αποθέωσαν» το πλαστικό στην τελευταία εβδομάδα μόδας του Λονδίνου

Οι βρετανικοί οίκοι μόδας Graig Green και A Cold Wall παρουσίασαν κρεασιόν με πολύ πλαστικό – το καλούμενο virgin plastic, πλαστικό που κατασκευάζεται για πρώτη χρήση, είτε ανακυκλώσιμο είτε όχι. Το ίδιο και ο Στέφαν Κουκ, ο οποίος συμμετέχει στη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Fashion East.

Ο Κουκ υποστηρίζει ότι κλειδί για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη χρήση πλαστικού στη μόδα είναι η δημιουργία προϊόντων αντοχής. Ως εναλλακτική σε αυτό που αποκαλούμε «fast fashion». «Με όρους σχεδιασμού μόδας, και ιδιαίτερα στις δικές μας κολεξιόν, αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό βεβαιωνόμαστε ότι το προϊόν που φτιάχνουμε από πλαστικό είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας, ώστε να φοριέται για χρόνια» τόνισε.

Αντιθέτως, ο με έδρα το Λονδίνο οίκος μόδας Raeburn επέλεξε υλικά από ανακυκλωμένα μπουκάλια και νάιλον από αλεξίπτωτα για τη δική του κολεξιόν. Θεωρεί ότι η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού είναι η μόνη λύση. «Πρέπει να εξελιχθούμε ειδάλλως θα πεθάνουμε» υπογραμμίζουν στον Raeburn. «Τα πλαστικά απορρίμματα, το Blue Planet Two και οι εκθέσεις του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή μας σηκώνουν απ’ τον βαθύ ύπνο μας» προσθέτουν.

Virgin plastic έδειξε και ο με έδρα τη Νέα Υόρκη οίκος ανδρικής μόδας Private Policy, αλλά οι άνθρωποί του διευκρίνισαν ότι εξερευνούν τρόπους για πιο υπεύθυνη χρήση πλαστικού. «Το πλαστικό βινύλιο δεν είναι ανακυκλωμένο υλικό αλλά κοιτάμε για ένα ανακυκλωμένο ύφασμα το οποίο σχεδιάσουμε να κάνουμε σπορτίφ ζέρσεϊ για την περίοδο Άνοιξη-Καλοκαίρι» είπαν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ