Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος; Οι ρόλοι που δίνουμε στους εαυτούς μας

Οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε ρόλους όπως αυτοί που υπάρχουν στις ταινίες: άλλοι είναι πρωταγωνιστές και κάποιοι άλλοι είναι κομπάρσοι. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε…

Μεταξύ μας τείνουμε πολλές φορές να διαφοροποιούμαστε σαν να είμαστε στον κινηματογράφο, σαν να παίζουμε σε κάποια ταινία και να υπάρχει ένα φανταστικό κοινό που μας κοιτάει. Το να ζούμε τη ζωή μας λες και υπάρχουν θεατές που θα μας κρίνουν όπως εμείς κρίνουμε τους χαρακτήρες των ταινιών που βλέπουμε στο σινεμά.

Μόνο που η ζωή μας δεν έχει σενάριο και δεν υπάρχει κάποιος σκηνοθέτης να μας συντονίζει και να μας καθοδηγεί. Τα τεκταινόμενα είναι απρόβλεπτα και εμείς σε αυτή την… «ταινία» εμείς ορίζουμε τις εξελίξεις. Τι συμβαίνει όμως με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους;

Εφόσον δεν είναι προκαθορισμένοι οι πρωταγωνιστές όλοι μας μπαίνουμε στο «τρυπάκι» να διεκδικήσουμε για τους εαυτούς μας τη θέση του πρωταγωνιστή. Δεν θέλουμε να βολευτούμε με μια θέση κομπάρσου.

Κάπως έτσι προκύπτουν οι ζήλιες, οι έχθρες και οι ανταγωνισμοί. Παραβγαίνουμε μεταξύ μας για το ποιος θα είναι πιο καθοριστική φιγούρα για τους γύρω του και οι ανθρώπινες σχέσεις δηλητηρηριάζονται για τα καλά. Καλωσορίσατε στην κοινωνία του ανταγωνισμού!

Κανένας άνθρωπος όμως δεν μπορεί να είναι αποδεκτός από τους πάντες. Κανένας άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να μισιέται από όλους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας κρίνονται υποκειμενικά από τους ανθρώπους που συναντάμε και έτσι ο ρόλος μας δεν είναι προκαθορισμένος αλλά ad hoc: αλλάζει ανάλογα με το πρόσωπο που συναναστρεφόμαστε.

Για κάποιους μπορεί να είσαι ο ήρωας μιας ταινίας, για άλλους ο villain και για κάποιους τρίτους ένας απλός κομπάρσος. Για όλους τους ανθρώπους ισχύει το ίδιο.

Γι’ αυτό σταμάτα να ασχολείσαι τόσο πολύ με το τι εικόνα βγάζεις προς τα έξω, δώσε βάση στο τι γεμίζει εσένα σαν άτομο και απλά κάνε αυτό. Σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι να ζεις και όχι να προσπαθείς να ζεις.

Όπως έλεγε άλλωστε και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Όταν προσπαθείς πολύ να κάνεις κάτι τότε το μόνο που κάνεις είναι να προσπαθείς. Γι’ αυτό μην προσπαθείς. Κάν’το!».

dailyreader.gr