Παγκόσμια Ημέρα Γάμου κι αξίζει να τη γιορτάσεις!

Η δεύτερη Κυριακή κάθε Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Γάμου. Και είναι αλήθεια, πως με την 14η Φεβρουαρίου στη γωνία λίγες ημέρες αργότερα πάντα και τον Έρωτα να γιορτάζεται με λουλούδια και σοκολατάκια, πολλοί ξεχνούν αυτήν την ημέρα.

Αρχικά, να σου πούμε πως την ιδέα για τον εορτασμό του γάμου είχε ένα ζευγάρι από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα του Γάμου, κάτι σαν δύο σε ένα δηλαδή.

Η ιδέα άρεσε και από το 1983 απέκτησε την αυτονομία της και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ενώ μόλις το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου.

Μην νομίζεις όμως πως δεν έχει λόγο να γιορτάσεις τον γάμο σου. Ας το δούμε ρεαλιστικά: Σε μια εποχή που τα διαζύγια πυκνώνουν και οι χωρισμοί δεν σταματούν, το να είσαι ερωτευμένος μέσα στο γάμο σου, είναι από μόνο του γεγονός που απαιτεί να το γιορτάσεις.
Τα σοκολατάκια, οι καρδούλες και τα λουλούδια δεν είναι τα απολύτως απαραίτητα για να γιορτάσεις την ημέρα αυτή, αρκεί η πίστη, η βαθιά αγάπη και η αφοσίωση.

Και η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για το γάμο, μιλάμε για ένα μαραθώνιο κι όχι μια κούρσα στα 100 μέτρα. Ο γάμος ανήκει στις καταστάσεις εκείνες που παράγουν ευτυχία, γεννούν αγάπη αλλά ταυτόχρονα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή. Κι όσοι οι άλλοι, έξω από το χορό, ταυτίζουν τον γάμο με μια κατάσταση που δεν υπάρχει έρωτας, μελέτη που έγινε σε 6.000 εθελοντές και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Review of General Psychology» έδειξε πως μπορούμε να είμαστε ερωτευμένοι και 20 χρόνια μετά τον γάμο και παρότι το πρώτο πάθος μειώνεται, η ρομαντική αγάπη όπως την αποκαλούν οι μελετητές θριαμβεύει.

Κι όχι μόνο. Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, επιβεβαιώνει πως ο γάμος κάνει καλό όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην πνευματική υγεία. Μελετητές ερεύνησαν την ζωή παντρεμένων για 13 χρόνια, σε γάμους με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι σε σταθερούς γάμους, ήταν πιο χαρούμενοι και είχαν μικρότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης όσο μεγάλωναν και παρά το γεγονός πως έχαναν φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα.

Ίσως λοιπόν, η φράση που αποδίδευαι στον Θανάση Βέγγο, για την αληθινή ευτυχία να είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ευτυχία είναι δύο χέρια που σε φροντίζουν και σε αγαπούν. Βλέπεις τα πολλά χέρια, κατσιάζουν…