Ο ρόλος των φρούτων στη διατροφή μας

Τα φρέσκα φρούτα είναι μια υγιεινή επιλογή, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, τα φρούτα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες και υδατάνθρακες. Αυτά είναι δύο πράγματα που μπορούν να περιορίζουν το αδυνάτισμά σας, όταν καταναλώνονται ανεξέλεγκτα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φρούτα είναι αμφιλεγόμενα είναι επειδή μπορεί να γίνουν δίκοπο μαχαίρι. Ενώ τα φρούτα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα χρειαστεί να μειώσετε τα φρούτα στη διατροφή σας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και στις δύο πλευρές αυτής της αντιπαράθεσης.

Γιατί πρέπει να κρατήσετε φρούτα στη διατροφή σας

Οι υδατάνθρακες στα φρούτα δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Τα φρούτα μπορούν επίσης να παρέχουν μια σημαντική δόση φυτικών ινών στη διατροφή σας, η οποία θα επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και θα σας επιφέρει το αίσθημα κορεσμού.

Φρούτα, όπως τα μύρτιλα, είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η αρτηριακή σας πίεση, να καταπολεμηθεί το οξειδωτικό στρες και να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών.

Τα φρούτα έχουν πολλαπλά οφέλη που δικαιολογούν την ύπαρξή τους στη διατροφή σας. Αλλά τι γίνεται με την υποτιθέμενη «σκοτεινή» πλευρά τους;

Γιατί τα φρούτα μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια βάρους

Τα φρούτα είναι υψηλά στην απλή ζάχαρη φρουκτόζης, η οποία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης βγάζουν τα φρούτα από τη διατροφή τους. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, τη συνηθέστερη απλή ζάχαρη που αποστέλλεται στους μυς, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, η φρουκτόζη μεταβολίζεται από το συκώτι σας.

Γιατί είναι τόσο κακό; Εάν το συκώτι σας έχει ήδη αρκετή «δουλειά», υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μετατρέψει την πλεονάζουσα φρουκτόζη σε λίπος, αποθηκεύοντάς το για χρήση αργότερα.

Πιο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τρώτε όσα φρούτα θέλετε: οταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες έχουν σημασία. Μία μπανάνα περιέχει 100 θερμίδες και 27 γραμμάρια υδατανθράκων. Ένα μήλο μπορεί να περιέχει έως και 115 θερμίδες και 30 γραμμάρια υδατανθράκων.

Ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων στα 100 γραμμάρια την ημέρα είναι ένας κοινός στόχος για άτομα που χρησιμοποιούν μια προσέγγιση περιορισμένης πρόσληψης υδατανθράκων για την απώλεια βάρους.

Εάν συμβαίνει αυτό, τρώγοντας δύο μπανάνες και ένα μήλο θα πάρετε το 84% της πρόσληψης υδατανθράκων σας για όλη την ημέρα. Ακόμα κι αν τρώτε 1800 θερμίδες την ημέρα και το 40% αυτών των θερμίδων από υδατάνθρακες, δύο μπανάνες και ένα μήλο θα πάρουν το 46% των υδατανθράκων σας εκείνη την ημέρα.

Είναι εύκολο να φάτε υδατάνθρακες αξίας 100 γραμμάρια σε μια ημέρα μόνο από φρούτα και αν τα μετράτε σαν να μην έχουν θερμιδική αξία, θα καταναλώσετε εν αγνοία σας 400 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Απλές συμβουλές για να απολαύσετε τα φρούτα και να αδυνατίσετε

1. Εστιάστε στα μούρα, στα ινώδη και μικρά φρούτα. Τα σμέουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι κλημεντίνες, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα μικρά μήλα είναι τα φρούτα που πρέπει να επιλέξετε.

2. Απολαύστε τα φρούτα με μέτρο, αλλά επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών. Τα φρούτα είναι καλά, αλλά τα λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη ή ινώδη λαχανικά, πρέπει να είναι στη βάση της διατροφής σας.

3. Αν χρειαστεί να κόψετε υδατάνθρακες / θερμίδες από τη διατροφή σας, ξεκινήστε με τους αμυλούχους υδατάνθρακες και μετά κόψτε τα φρούτα. Έρχεται μια στιγμή στη δίαιτα όλων που πρέπει να τρώνε λιγότερα. Πάντοτε να αφαιρείτε πρώτα τα πιο πυκνά τρόφιμα σε υδατάνθρακες (καθώς θα είναι και τα πιο θερμιδικά πυκνά από τους υδατάνθρακες σας).

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν πάχυνε επειδή έτρωγε πολλά φρούτα ή λαχανικά. Καταναλώστε φρούτα στη δίαιτά σας, απλά μην ξεχνάτε ότι και αυτά έχουν θερμιδικό φορτίο.

Vita