Τόκιο 2020: Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια από ανακυκλωμένα κινητά

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ανακυκλώνει ηλεκτρονικές συσκευές για τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020

Ότι η Ιαπωνία βρίσκεται πολύ μπροστά τεχνολογικά το γνωρίζαμε. Ότι θα έφτανε στο σημείο να δημιουργήσει όμως τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 από ανακυκλωμένα μέταλλα ηλεκτρονικών, δε το φανταζόμασταν! Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον project, σύμφωνα με το οποίο θα φτιάξει περίπου 5000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά καταναλωτών, όπως τα τηλέφωνα.

Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών δεν αποτελεί καινούργιο concept, η επιτροπή ήθελε να το πάει ένα βήμα παραπέρα καλώντας τους πολίτες της να συμμετέχουν σε αυτό, προκειμένου να τους παροτρύνει να ανακυκλώνουν. Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα μπορούν να δωρίζουν τα ηλεκτρονικά τους απευθείας για το σκοπό. Οι δωρεές για το Medal Project ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018 με στόχο τα 2.700 κιλά χαλκού, 30.3 κιλά χρυσού και 4.100 κιλά ασήμι και θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαρτίου 2019.


«Εκτιμάται ότι η υπόλοιπη ποσότητα μετάλλων που απαιτούνται για να κατασκευαστούν όλα τα ολυμπιακά και παρολυμπιακά μετάλλια θα εξαχθούν από τις συσκευές που έχουν ήδη δωριστεί. Χρειάζονται περίπου 100 κινητά για να παραχθούν τρία γραμμάρια χρυσού» δήλωσαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο συνεργάστηκε με την NTT DOCOMO, το ιαπωνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Αποχέτευσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Μητροπολιτική Κυβέρνηση και τα τοπικά καταστήματα προκειμένου να πραγματοποιήσει το όραμά της.


Το εγχείρημα της Ιαπωνίας αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, αφού φαίνεται πως είναι ένα από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα προβλήματα του πλανήτη. Σύμφωνα με μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, 45 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών πετάχτηκαν παγκοσμίως το 2016 και μόλις το 20% αυτών ανακυκλώθηκε.

AthensVoice