Να γιατί πρέπει να κάνεις-μόνο-θετικές σκέψεις

Μια σειρά από αρνητικές σκέψεις περνούν καθημερινά από το μυαλό σου είτε για τον εαυτό σου, είτε για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Γιατί δεν καταφέρνω να επιτύχω στον χ τομέα, ή γιατί πήρα τόσα κιλά; Γιατί η φίλη/ φίλος μου συμπεριφέρεται έτσι; Αυτά και ένα σωρό άλλα πιθανώς κυριεύουν τη σκέψη σου και καλό είναι να… τα κόψεις. Eδώ και τώρα. Και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτει έρευνα:

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η θετική σκέψη σχετικά με τον εαυτό σου και τους γύρω σου μπορεί να αποδειχθεί επωφελής γενικώς για την ευημερία σου!

Ειδικότερα, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Exeter διεξήγαγαν έρευνα για να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης καλών σκέψεων και της ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science, οι 135 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες.

Κάθε ομάδα μπήκε στη διαδικασία να ακούσει μια σειρά διαφορετικών ηχητικών, μερικά από τα οποία ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να σκέπτονται θετικά για τον εαυτό τους και άλλα που τους προέτρεπαν να σκέπτονται επικριτικά.

Αφού άκουσαν τα ηχητικά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα εάν αισθάνονταν ασφαλείς, πόσο πιθανό ήταν να δείξουν την καλοσύνη τους και πόσο συνδεδεμένοι αισθάνονταν με άλλα άτομα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τον καρδιακό ρυθμό και το κατά πόσο ίδρωναν τα μέλη κάθε ομάδας, αφού άκουγαν τα κλιπ διάρκειας 11 λεπτών.

Οι συμμετέχοντες που είχαν εντολή να σκέφτονται θετικά  για τον εαυτό τους  αποδείχτηκε πως ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν σωματική ανταπόκριση που σχετίζεται με την χαλάρωση και την αίσθηση ασφάλειας.

Η ταχυκαρδία μειώθηκε επίσης στην περίπτωση των συγκεκριμένων ατόμων, κάτι που οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι «ένα υγιές σημάδι».

Εκείνοι που άκουσαν τα «αρνητικά» ηχητικά κλιπ φάνηκε να είχαν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και πως ίδρωναν, σημάδια που υποδηλώνουν «αισθήματα απειλής και κινδύνου».

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η θετική σκέψη κάποιου για τον εαυτό του, απενεργοποιεί τη φυσική αντίδραση απειλής του σώματος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες ανάρρωσης ύστερα από κάποια ασθένεια.

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Οπότε στο εξής, διώξε μακριά την αρνητική ενέργεια και προσπάθησε να κάνεις μόνο θετικές σκέψεις. Θα σε βοηθήσει!

Independent