Οι μινιατούρες του 15ου αιώνα που παραμένουν μυστήριο έως σήμερα

Οι επιστήμονες που τις έχουν μελετήσει μέσα σε αυτούς τους πέντε αιώνες αδυνατούν να εξακριβώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μινιατούρες κατασκευάστηκαν.

Ένα άλυτο μυστήριο πέντε αιώνων παραμένουν οι συνολικά 135 ξυλόγλυπτες μινιατούρες που διασώζονται σε όλο τον κόσμο από το 1500 μ.Χ., τόσο για τη δεξιοτεχνία τους όσο και για την κομψότητά τους.

Οι επιστήμονες που τις έχουν μελετήσει μέσα σε αυτούς τους πέντε αιώνες αδυνατούν να εξακριβώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μινιατούρες κατασκευάστηκαν, δεδομένης της έλλειψης εξελιγμένων εργαλείων την εποχή εκείνη.

Πιστεύεται ότι τα μικροσκοπικά ξύλινα γλυπτά κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια ενός σύντομου σχετικά χρονικού διαστήματος, μεταξύ του 1500 και 1530, είτε στη Φλάνδρα είτε στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της ανόδου μιας νέας κοινωνικής τάξης εμπόρων στην Ευρώπη, η οποία δημιούργησε ζήτηση για υψηλής ποιότητας φορητά θρησκευτικά γλυπτά.

Μινιατούρες

Μινιατούρες

Χρησιμοποιώντας μικρο-αξονική τομογραφία και προηγμένο λογισμικό 3D ανάλυσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν πόσο περίπλοκες είναι πραγματικά οι λεπτομέρειες σε αυτά τα μικροσκοπικά έργα τέχνης. Τα εσωτερικά στρώματα έχουν ενωθεί, κρύβοντας τις αρθρώσεις τόσο εξαιρετικά, ώστε μόνο ένα μικροσκόπιο ή μια ακτινογραφία μπορεί να τα εντοπίσει. Τα κομμάτια ενσωματώνουν επίσης μικροσκοπικές καρφίτσες, μικρότερες από ένα σπόρο χορταριού.

Παρά τις παραπάνω λεπτομέρειες που είναι σε θέση να γνωρίζουν οι μελετητές, ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας παραγωγής παραμένει άγνωστο, καθώς ίχνη χρυσού και άλλων υλικών διακόσμησης κρύβουν τις λεπτομέρειες από τις ακτίνες-Χ.

ethnos.gr