22 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπισμού (φωτογραφίες)

Φωτογραφία Δημήτρης Τσουρτσούλας

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 40.000.000 μέλη σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Baden Powell. Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα περπατούν, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

1958 Ενωμοτάρχες Παν.Δόλλας, Τάκης Διαμαντής

Στην Ελλάδα εδώ και 109 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης πολλών σταθερών και αρχών ο προσκοπισμός μέσω της δημιουργικής συμμετοχής του στην κοινωνία συνεχίζει να μας υπενθυμίζει αξίες και ήθη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, άτομα περπατούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

1962 Σημαιοφόρος, Μήτσος Χατζής. Αριστερά, Τάκης Γιαννόπουλος

Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση εν κινήσει! Εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα  με τις ανάγκες της κάθε εποχής και  τις τοπικές συνθήκες  με αποτέλεσμα να είναι πάντα μια κίνηση για το παρόν και για το μέλλον.

Κώστας και Αλέξης Βέργος. Φωτογραφία Δημήτρης Τσουρτσούλας.

Ο Προσκοπισμός κατάφερε παρά τις πολυδιάστατες προκλήσεις του 20ού αλλά και και των πρώτων δεκαετιών του 21ού αιώνα που τους χαρακτηρίζουν πολιτικές, γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, όχι μόνον να μην καμφθεί, αλλά με μεγαλύτερη ακόμη δυναμική και κοινωνική απήχηση , να συνεισφέρει στην οικοδόμηση των κοινωνιών.

28η Οκτωβριου 1963. φωτογραφία Makis Monopolis‎

Έτσι, ο Προσκοπισμός παραμένει ακόμη και σήμερα η πολυπληθέστερη κίνηση νέων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Συνεχίζει να αποτελεί για όλες τις κοινωνίες μια αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι η παρεμβατική δυναμική των νέων ανθρώπων  για να μεταρρυθμίσουν τις κοινωνίες τους δεν είναι ουτοπικό όραμα, αλλά πραγματικός και επιτεύξιμος στόχος.

Ο Προσκοπισμός δεν μιλά απλά για προσφορά στον συνάνθρωπο, για ισότητα και ισοτιμία των φύλων, των φυλών και των θρησκειών, αλλά με πράξεις δίνει το προσωπικό παράδειγμα στην κοινωνία.

Όταν οι πρόσκοποι Καστοριάς εκτελούσαν και χρέη πρώτων βοηθειών και διακομιδής ασθενών συμπολιτών στο νοσοκομείο ελλείψει ασθενοφόρων (1966-67) Καρανίκας Λώρης,Πλητάς Στέφανος,Βέργος Κώστας,Κεφαλάς Βάσος Πηγή: Βέργος Κ. Φωτογρ.: Ανδρέας Βαρδάκας

Σήμερα, ο Προσκοπισμός έχει ήδη αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία ως ένας χρήσιμος θεσμός, ανοικτός σε όλους, που συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια. Είναι ένα κάλεσμα σε παιδιά και νέους να ανακαλύψουν τον κόσμο, να αγαπήσουν την εξερεύνηση και τη μάθηση. Προσφέρει ευκαιρίες να ενταχθούν αυθόρμητα στο σύνολο, αγόρια και κορίτσια. Να συνυπάρξουν – αρμονικά και δημιουργικά- παιδιά, νέοι και ενήλικες.Να συνεργαστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, να μάθουν να δρουν με ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση.

Ο Προσκοπισμός δεν είναι απλά μια κίνηση ή ένας θεσμός. Είναι μια άσκηση σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση. Είναι μια εμπειρία ζωής.

Αυτό τον καθιστά ακόμη πιο σημαντικό σήμερα. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αρχές και τις αξίες, τον κώδικα ζωής αλλά και την μέθοδο διαπαιδαγώγησης του Προσκοπισμού. Ο Προσκοπισμός έχει τη δυνατότητα, τη δύναμη αλλά και την κοινωνική αποδοχή να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αλλαγών και μεταβολών, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες μορφές αλληλεγγύης και συνεργασίας με σκοπό   τη μεταβίβαση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των γενεών.

Τραγουδώντας τον “Κρίκο” παλαιοί και νέοι πρόσκοποι,πριν αρκετά χρόνια σε εκδήλωση για την Ημέρα Σκέψεως,Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπισμού!

Και, κυρίως, είναι εκείνες οι αξέχαστες, μοναδικές αναμνήσεις που θα μας ακολουθούν στην ενήλικη ζωή μας, από μια παιδική ζωή γεμάτη ουσία και νόημα και όχι μια ζωή απλή ύπαρξη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, άτομα στέκονται και κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, περπατάει, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Βάσω Κόλλια – Αντιπρόεδρος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων