UNICEF: Ο κόσμος πρέπει να “ξυπνήσει”, η ιλαρά είναι σοβαρή απειλή

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση της ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Unicef, μόλις δέκα χώρες του κόσμου – ανάμεσά Βραζιλία, Ουκρανία και Γαλλία – ευθύνονται για 3/4 της αύξησης των κρουσμάτων το 2018.

Την χρόνια που πέρασε, 98 χώρες κατέγραψαν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με το 2017. Πολλές από αυτές είχαν μέχρι πρόπερσι ανακηρύξει την ιλαρά ως ασθένεια εξαφανισμένη στο έδαφός τους…

«Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. Έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο, ασφαλές, αποτελεσματικό και ελάχιστα δαπανηρό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας εξαιρετικά μολυσματικής – ένα εμβόλιο το οποίο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε η Χενριέτα Φορ, γενική διευθύντρια της UNICEF.

Σε Ουκρανία Φιλιππίνες και Βραζιλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε ετήσια βάση. Στην Ουκρανία, μάλιστα, η επιδημία συνεχίζεται με την κύβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει πάνω από 24.000 νέα περιστατικά μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2019.

Το 2018 ήταν χρονιά ιστορικού αρνητικού ρεκόρ ιλαράς τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας. Πέρυσι, 47 χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν 82.596 κρούσματα ιλαράς και 72 θάνατους παιδιών και ενηλίκων.

Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, με αριθμό 3 φορές μεγαλύτερο από το 2017 και 15 φορές μεγαλύτερο από το 2016!

Στην Ελλάδα υπήρξαν 3.258 περιστατικά ιλαράς, αριθμός που φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη χειρότερη θέση μετά την Ουκρανία και την Σερβία.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική – πολύ περισσότερο από τη γρίπη, τον ιό Έμπολα ή τη φυματίωση. Εξαπλώνεται με σταγονίδια της αναπνοής, ακόμη και δύο ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενή από το χώρο!

onmed.gr