Σώστε τις βιταμίνες

Διατροφικές συνήθειες και τρόποι μαγειρέματος γίνονται η αιτία για να «πετάξετε» τις βιταμίνες. Ήρθε η ώρα να τις σώσετε!

Ξέρετε ότι εάν αργήσετε να πιείτε την φρεσκοστιμμένη πορτοκαλάδα σας, τότε η βιταμίνη C που περιέχει – μία από τις πιο ευάλωτες βιταμίνες -, καταστρέφεται ερχόμενη σε επαφή με τον αέρα, με αποτέλεσμα όταν τελικά πιείτε τον χυμό σας, το 50% της C να έχει ήδη οξειδωθεί;

Και αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που «πετάμε» τις βιταμίνες. Αν γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί ωστόσο, μπορούμε να σώσουμε τις βιταμίνες και να προσφέρουμε στον εαυτό μας όλη την διατροφική αξία των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ας δούμε, με τη βοήθεια των ειδικών, με ποιους τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε.

Πιείτε τώρα τον χυμό
Ένα πορτοκάλι διαθέτει περίπου 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Θα τα προσλάβουμε όλα αν πιούμε αμέσως τον χυμό που μόλις στύψαμε.

Σερβίρετε το γάλα σε φλιτζάνι
Το γάλα περιέχει βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη) η οποία όμως είναι ευαίσθητη στο φως και καταστρέφεται όταν το γάλα σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι. Επομένως σερβίρετε το γάλα σε φλιτζάνι για να το προστατεύσετε από το φως ή πιείτε το αμέσως μόλις το βάλετε σε γυάλινο ποτήρι.

Μην ψιλοκόβετε τα λαχανικά
Όσο περισσότερο ψιλοκόβετε τα λαχανικά τόσο περισσότερο αυτά οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Είναι προτιμότερο είτε να τα φάμε άκοπα, είτε χοντροκομμένα είτε ακόμη καλύτερα, κομμένα με το χέρι αντί με το μαχαίρι.

Μην βάζετε τις πατάτες στο νερό
Όλοι το κάνουν, αλλά δεν είναι σωστό. Αφήνοντας τις καθαρισμένες πατάτες σε μια λεκάνη με νερό μέχρι να τις τηγανίσουμε, χάνεται το υδατοδιαλυτό κάλιο που περιέχουν. Τα κάλιο είναι ανόργανο στοιχείο που εξισορροπεί το νάτριο στη διατροφή μας και η ανεπάρκειά του σχετίζεται με την απορύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Βράστε έξυπνα τα λαχανικά
Εάν δεν θέλετε να χάσουν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες τους, ούτε το χρώμα τους, ρίξτε τα σε νερό που κοχλάζει για όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο και βράστε τα με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας. Έτσι θα διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά αλλά και το χρώμα τους. Ακόμη βράστε τα στο ελάχιστο δυνατό νερό και καταναλώστε τα απευθείας. Μην τα βάζετε στο ψυγείο επειδή μέσα σε δυο μέρες θα έχουν χάσει το 50% της βιταμίνης C που περιέχουν.

Μουλιάστε σωστά τα όσπρια
Είναι προτιμότερο να μην ρίξετε σόδα στο νερό που μουλιάζετε τα όσπρια επειδή έτσι καταστρέφεται η βιταμίνη B1 (θειαμίνη) των οσπρίων η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βάλτε ελαιόλαδο στο τέλος!
Η υψηλή θερμοκρασία και το παρατεταμένο μαγείρεμα καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου όταν το ρίχνετε στην κατσαρόλα από την αρχή του μαγειρέματος. Είναι προτιμότερο να το ρίχνετε στο σβήσιμο του φαγητού ή ακόμη καλύτερα στο πιάτο σας ούτως ώστε να μην οξειδωθεί η βιταμίνη Ε που περιέχει.

Μην ξεπλένετε το ρύζι
Ξεπλένοντας το ρύζι πριν το μαγείρεμα χάνεται το 25% της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) που περιέχει.

ygeia.gr