Φυλλάδιο του ΕΟΤ του 1959 για τα τουριστικά αξιοθέατα της Καστοριάς

Φυλλάδιο του ΕΟΤ του 1959, για τα τουριστικά αξιοθέατα και τις διευκολύνσεις των επισκεπτών της Καστοριάς στη Γερμανική.

Εκτός από τη φωτογραφία του νεόδμητου και πολυτελούς Ξενία, βλέπουμε και δύο εξαιρετικά έγχρωμα σχέδια, ένα της Κουμπελίδικης και ένα μιμούμενο τη λαϊκή μας τέχνη, ως προμετωπίδα του φυλλαδίου. Παραγγελία του ΕΟΤ, στους κορυφαίους εκπροσώπους των γραφικών Τεχνών της εποχής ( μαζί με την Ασπιώτη -ΕΛΚΑ) τους Περβολαρακη – Λυκογιαννη.

Έχει αναφερθεί στο παρελθόν, η φιλότιμη προσπάθεια του ρημαγμένου από τους πολέμους, κράτους να αξιοποιήσει τους καλύτερους αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, τεχνοκράτες κλπ, για την τουριστική προβολή της χώρας. Γενναία μερίδα αυτής της προσπάθειας (σε σχέση με άλλες περιοχές ) είχε από τη δεκαετία του 50 η Καστοριά, με έμφαση την αρχιτεκτονική της παράδοση, τη φύση και τη Βυζαντινή τέχνη, ως προορισμός υψηλού επιπέδου επισκεπτών.

Εμείς τα χρόνια που ακολούθησαν ως παντογνώστες ερασιτέχνες που είμαστε, πήραμε άλλους δρόμους. Η πηγή αναφέρεται στο κάτω μέρος. tnx Στέφανος Πασβάντης.

Romylos Mantzouras