Για πρώτη φορά ένα Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ

Πώς ιδρύει τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία, ως ανεξάρτητη υπηρεσία, για πρώτη φορά, το ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ταυτόχρονα καταρτίζεται ειδικός «Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός», που θα περιλαμβάνει οδηγίες για το πώς πρέπει να χειρίζονται οι αστυνομικοί τα σοβαρά θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα παραπάνω εντάσσονται σε μια σειρά οργανωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που περιλαμβάνει εκπαίδευση των αστυνομικών στην σύνταξη δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» θα δημιουργηθεί άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα, που είναι στη φάση της ολοκλήρωσης και αναμένεται να προχωρήσουν πολύ σύντομα οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του.

Το «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» θα εδρεύει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Παράλληλα, με το Τμήμα στο Αρχηγείο, σε περιφερειακό επίπεδο, θα δημιουργηθούν «Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας», στο επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Όσον αφορά στον «Πρακτικό Αστυνομικό Οδηγό» συντάσσεται ήδη, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματος «ARIADNE (Αριάδνη): Υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών» και θα αποσταλεί σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, προκειμένου να χρησιμοποιείται ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Συντονιστής του προγράμματος ARIADNE είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας (KEΘΙ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τον δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Μελέτης Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών / ΑΝΑΚΤΗΣΗ.