Από το Πήλιο o “τρελός” του χωριού που έκανε διάσημο το μαύρο σκόρδο σε όλον τον κόσμο

Ο Παναγιώτης Γανωτής μας αποδεικνύει στην πράξη πως μια νέα ιδέα μπορεί να μπολιαστεί με τον πρωτογενή τομέα και μέσα από τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία τα ελληνικά προϊόντα να βρουν μια περίοπτη θέση στις πιο gourmet κουζίνες του κόσμου, αποτελώντας παράλληλα ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης.

Το τριήμερο που έρχεται στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου θα στηθεί μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή μιας και 1.300 Έλληνες και ξένοι εκθέτες θα φέρνουν και θα εκθέσουν την πραμάτεια τους αποτελώντας πόλο έλξης για απλούς επισκέπτες που αναζητούν “ψαγμένες γεύσεις” αλλά και για περισσότερους από 70.000 επαγγελματίες της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου και της Μαζικής Εστίασης, που αναζητούν νέες συνεργασίες. Αναφερόμαστε στη γνωστή έκθεση Food Expo στα πλαίσια της οποίας αναζητήσαμε προϊόντα που θα μας προξενούσαν ένα ενδιαφέρον και θα μας κινούσαν την περιέργεια. Κάπως έτσι, “πέσαμε” πάνω στο μαύρο σκόρδο μια “υπερτροφή” που λόγω της αντιοξειδωτικής του δύναμης, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο της γαστρονομίας και της υγιεινής διατροφής. Παράγεται από το λευκό σκόρδο, πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη και αναρωτηθήκαμε τι γυρεύει στην Αθήνα.

Εκτός όμως από το γεγονός ότι γνωρίσαμε και θα σας παρουσιάσουμε ένα προϊόν που ούτε καν φανταζόμασταν πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πώς καλλιεργείται αλλά και πόσο περιζήτητο είναι στο εξωτερικό, “πέσαμε” πάνω και σε μια ξεχωριστή ανθρώπινη ιστορία. Μια ιστορία την οποία γέννησε η οικονομική κρίση, και που με θέληση, επιμονή, υπομονή, μελέτη, καινοτομία, και… αρκετή δόση τύχης, οδηγεί μια παρέα από το Πήλιο, σε κάθε γωνιά της γης!

Ο “τρελός” του χωριού
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν! Η ιστορία ξεκινά λίγα χρόνια πίσω στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, όταν το 2012 η οικογένεια του Παναγιώτη Γανωτή παίρνει την απόφαση να μετακομίσει στην Ολλανδία αναζητώντας ένα καλύτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες ζωής.

Ωστόσο ο ίδιος, παρότι με σπουδές στην πληροφορική και στους αυτοματισμούς θα είχε μια εξασφαλισμένη θέση σε κάποια μεγάλη εταιρεία στην Ουτρέχτη ή στο Άμστερνταμ, παίρνει μια εντελώς “ανάποδη” απόφαση, που δείχνει εκ πρώτης να μην βγάζει νόημα. Επιστρέφει στο χωριό του, στο Κατηχώρι Πηλίου! Ξεκινά σπουδές στη μαγειρική και παράλληλα στη φάρμα των παππούδων του, ξεκινά τους πειραματισμούς! Εποχιακά λαχανικά, μανιτάρια και απασχόληση στις κουζίνες της περιοχής, του εξασφαλίζουν ένα πρώτο εισόδημα, όταν συγγενείς και φίλοι τον προτρέπουν να εγκαταλείψει την εξοχή πριν είναι αργά! Εκτός από έναν…

“Στην αρχή ασχολήθηκα με την καλλιέργεια των μανιταριών και εποχιακών λαχανικών στη φάρμα των παππούδων μου στο Κατηχώρι Πηλίου. Μέχρι που ένα μεσημέρι του 2014, με επισκέπτεται ο φίλος μου και σεφ, Γρηγόρης Χέλμης. Μου μιλάει για την ιδέα του μαύρου σκόρδου, μου φέρνει έντυπα που αναφέρονται στην παραγωγή του μαύρου σκόρδου και στην καλλιέργειά του στην μακρινή Κορέα και με προτρέπει να ξεκινήσω την καλλιέργεια. Ήταν μια νέα πρόκληση και αμέσως αν και με μηδαμινό budget αρχίσαμε στη φάρμα έρευνα, μελέτη και πειράματα για αυτό το προϊόν. Στήθηκε ο πρώτος πειραματικός θάλαμος ωρίμανσης μαύρου σκόρδου, με εξαντλητικές δοκιμές σε ποικιλίες, θερμοκρασίες, υγρασίες και χρόνο ωρίμανσης και περίπου ένα χρόνο μετά πήραμε την πρώτη παραγωγή” μας λέει ο Παναγιώτης.

Από το Πήλιο σε όλον τον κόσμο: Ο

Η ιδέα από τη στιγμή που έφερε τα πρώτα αποτελέσματα προχωρά με γοργά βήματα. Μετατρέπεται έτσι σε startup, ο σεφ γίνεται το “κλειδί” που ανοίγει τις πόρτες των εστιατορίων που διψούν για νέα καινοτόμα προϊόντα, και τα μέλη της οικογένειας στην Ολλανδία από σκεπτικιστές μετατρέπονται σε πρεσβευτές του progect, ανοίγοντας το δρόμο για την εκεί αγορά!

“Ένα χρόνο μετά, το 2016, με την παραγωγή που διαθέταμε, βγήκαμε στην αγορά και η αποδοχή ήταν απίστευτη” θυμάται ο ίδιος, που πλέον έχει δικαίωμα να ονειρεύεται ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Για να καταλάβει κανείς, πόση δουλειά έχει γίνει από τότε και πόση πρόοδος έχει σημειωθεί αξίζει να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μοιράστηκε μαζί μας. Το μαύρο σκόρδο παράγεται μέσα σε ειδικούς αυτοματοποιημένους θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία για αρκετές ημέρες, πριν καθαριστεί και τυποποιηθεί και δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό, καθιστώντας το έτσι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν. Αυτοί οι θάλαμοι μπορούν να εισαχθούν από το εξωτερικό με ένα κόστος περίπου 80.000 ευρώ έκαστος! Η λύση; Ο Παναγιώτης τους κατασκευάζει πλέον μόνος του!

Το μαύρο σκόρδο και οι ιδιότητές του
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις συγκυρίες και τη συνεχή μελέτη ο Παναγιώτης έχει στα χέρια του ως “όπλο” ένα εξαιρετικό προϊόν και στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε τα στοιχεία για το ιδιαίτερο μαύρο σκόρδο, με τις πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό σκόρδο, προσφέροντας στον οργανισμό έναν σύμμαχο ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη, την αποκατάσταση βλαβών στον οργανισμό μας και την αναστολή της γήρανσης. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρδιακές νόσους, νόσο του Αλτσχάιμερ, κυκλοφορικά. Το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα.

Πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με τη διαδικασία ωρίμανσης μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου. Στη γεύση γίνεται περίπλοκο κι ενδιαφέρον, αναδίδει τόνους καφέ, πετιμεζιού και γλυκόριζας. Η γεύση που δίνει όπου προστίθεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του κοινού σκόρδου, με μόνο κοινό τη γνωστή επίγευση του σκόρδου, που στην περίπτωση του μαύρου είναι ιδιαίτερα απαλή. Θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου μπαίνει το κοινό σκόρδο, ωστόσο το εντυπωσιακό με το μαύρο είναι ότι ταιριάζει εξίσου καλά τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές!

black garlic κέτσαπ

Τα νέα προϊόντα και οι στόχοι για το μέλλον
Το 2019, όλα τα παραπάνω πλέον έχουν μετατραπεί σε μια κανονική εταιρεία την Black Garlic DownVillage, που παράγει: μαύρο σκόρδο με μέλι από μικρούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, πάστα μαύρου σκόρδου, black garlic κέτσαπ, αλλά και χαβιάρι μαύρου σκόρδου, που αποτελεί την vegetarian εκδοχή ενός γκουρμέ προϊόντος. Συνεργάζεται με το τυροκομείο Καρακάνα στη Μαγνησία, όπου δημιουργήθηκε το Μαυροσκορδάτο κασέρι που έλαβε δύο χρυσά αστέρια στις Βρυξέλλες το 2017 και το 2018 και με αντίστοιχο τυροκόμο στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας που παράγει γκούντα και έλαβε την πρώτη του διάκριση λίγο μετά την διάθεσή του στην αγορά.

Η εταιρεία απέκτησε πριν λίγο καιρό νέες εγκαταστάσεις, αφού μετέφερε όλες τις δραστηριότητες της σε ενιαίο, πλήρως εξοπλισμένο χώρο. Εκεί το σκόρδο παράγεται, τυποποιείται και διοχετεύεται στην αγορά, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και πρατήριο λιανικής. Η μηνιαία παραγωγή τετραπλασιάστηκε, και το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε.

Το κλείσιμο αυτής της συζήτησης-γνωριμίας γίνεται με την εξής ερώτηση: Άραγε μπορεί το εγχείρημα του Παναγιώτη να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους νέους ανθρώπους που θέλουν να αναζητήσουν την τύχη τους στον πρωτογενή τομέα;

“Η αγορά θα έχει πάντα χώρο για νέες ιδέες, ο κόσμος πάντα θα αναζητά νέα πράγματα. Αυτός που ίσως δεν θα τα καταφέρει είναι αυτός που θα προσπαθήσει να ασχοληθεί με τις συμβατικές καλλιέργειες. Και αυτό γιατί χώρες όπως είναι η Αίγυπτος για παράδειγμα έχουν γίνει ανταγωνιστικές προσφέροντας προϊόντα όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά σε χαμηλές τιμές. Ευκαιρίες λοιπόν υπάρχουν, αρκεί με τη βοήθεια τις τεχνολογίας να αναζητηθούν νέες καινοτόμες καλλιέργειες που θα στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα. Και επίσης εκτός από την παραγωγή πρέπει καθένας να μην περιμένει από κάποιον άλλον να τον πάρει από το χέρι. Με μια καλή παρουσία ακόμη και στα social media, κάτι που είναι σχεδόν ανέξοδο μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από το εξωτερικό που ψάχνουν καινούργια προϊόντα. Εμάς στα πλαίσια της έκθεσης μας έχουν προσεγγίσει άνθρωποι ακόμη και από τον Καναδά και την Αυστραλία!” απαντά ο ίδιος.

News 24/7