Ω γλυκιά μου Άνοιξη!

φωτογραφία Δημήτριος Σαββόπουλος

Άνοιξη. Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Ανοίγουν τα παράθυρα, οι πόρτες και οι καρδιές μας, μετά από ένα βαρύ χειμώνα που ειδικά φέτος έμοιαζε ατελείωτος για μας τους καλομαθημένους στην ηλιοφάνεια Μεσογειακούς. Τις Αλκυονίδες περιμέναμε αμάν και πώς, μα Αλκυονίδες δεν είδαμε.

Την άνοιξη η φύση γιορτάζει και η εποχή οπωσδήποτε προσφέρεται για να περιποιηθείτε τον κήπο σας. Για να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές σας και τα δέντρα σας, για να δώσετε ξανά σχήμα στους θάμνους και να αφήσετε μετά τη μάνα φύση να κάνει τα μαγικά της, χαρίζοντας στον κήπο σας τα πιο όμορφα χρώματα και αρώματα.

Η εποχή θεωρείται ιδανική για το φύτεμα εποχιακών και βολβών ή για μεταφύτευση των φυτών σας από τις γλάστρες. Χρειάζεται βεβαίως προηγουμένως να προετοιμάσετε κατάλληλα τους χώρους όπου θα φυτέψετε. Θα πρέπει να καθαρίσετε και να σκαλίσετε το χώμα και να τοποθετήσετε κοπριά τουλάχιστον τρεις βδομάδες προτού φυτέψετε. Προσοχή, όμως: Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το κατάλληλο χώμα σε κάθε περίπτωση.

Αν πάλι είστε ανυπόμονοι και δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι να βλαστήσουν και να ανθίσουν τα φυτά σας, για να ομορφύνετε τον κήπο σας αγοράστε έτοιμα φυτά ήδη ανθισμένα ή έτοιμα να ανθίσουν και δημιουργήστε μοναδικές συνθέσεις σε γλάστρες ή παρτέρια. Έχετε υπόψη σε αυτήν την περίπτωση ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αν οι γλάστρες είναι τοποθετημένες κοντά – κοντά, δημιουργείται ιδανικό κλίμα που βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε ότι δεν θα είστε τόσο συνεπείς με την περιποίηση του κήπου, προτιμήστε τα παχύφυτα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα.

Αν πάλι έχετε είστε από τους τυχερούς και έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, δοκιμάστε να φυτέψετε και λαχανικά όπως οι ντομάτες ή βότανα και μυρωδικά και δεν θα το μετανιώσετε. Θα έχετε να λέτε ότι στο σπίτι σας απολαμβάνετε πραγματικά σπιτικές γεύσεις.

Μία τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στους κήπους είναι οι αποκαλούμενες στις μέρες μας ως υπερτροφές, όπως βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, λαγοκέρασα, γκότζι μπέρι, σμέουρα, που μπορεί να φυτευτούν και σε γλάστρες.

Πέρα όμως από τα φυτά, μια ιδιαίτερη πινελιά μπορεί να βάλετε στον κήπο σας με διάφορες κατασκευές. Αξιοποιήστε πέτρες, παλιά εργαλεία και δοχεία ή δώστε ένα μυστήριο στον κήπο σας τα βράδια με κρυμμένο φωτισμό. Μπορείτε ακόμη να πειραματιστείτε φτιάχνοντας τις δικές σας γλάστρες με πρωτότυπα υλικά που δεν χρειάζεστε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενασχόληση με τον κήπο εκτός από σωματική άσκηση, συμβάλλει και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Χαλαρώστε λοιπόν, ομορφαίνοντας τον κήπο σας.