Ενθαρρύνοντας την ποδηλασία, οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο μειώνει το δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με έρευνα σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις, ενθαρρύνοντας έτσι τις στρατηγικές ενθάρρυνσης των ενεργών τρόπων μετακίνησης. Οι πόλεις που είναι φιλικές προς το ποδήλατο βοηθούν επίσης αισθητά στη μείωση της ρύπανσης και ειδικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προσθέτουν οι ερευνητές.

Η ανάλυση των δεδομένων από επτά Ευρωπαϊκές πόλεις υποδεικνύει ότι οι ποδηλάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το μέσο ζυγίζουν λιγότερο από τους μη δραστήριους πολίτες. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Hasselt και το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας και συμπεριελάμβανε και ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου.

Η μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Environment International, βρήκε επίσης ότι το ηλεκτρικό ποδήλατο σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με το συνηθισμένο ποδήλατο. Σε αύξουσα σειρά, οι ποδηλάτες είναι αυτοί με το χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, ακολουθούν όσοι επιλέγουν το περπάτημα, όσοι μετακινούνται με συγκοινωνίες, οι μοτοσικλετιστές, οι χρήστες ηλεκτρικού ποδηλάτου και τέλος οι οδηγοί αυτοκινήτων, που κατέχουν τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Ακολουθώντας την καθημερινότητα 200 πολίτες, η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι οι άνδρες που αφήνουν τη συνήθεια της οδήγησης αυτοκινήτου και ξεκινούν ποδήλατο για τις καθημερινές τους μεταφορές χάνουν κατά μέσο όρο 0.75 κιλά με μέσο όρο μείωσης του BMI κατά 0.24. Για τις γυναίκες, είναι λίγο μικρότερη η μείωση. Η προαγωγή της ενεργούς μετακίνησης στις πόλεις μας παρέχει την ευκαιρία να καταπολεμήσουμε την επιδημία της παχυσαρκίας, όπως και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Καταπολεμώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και την παχυσαρκία

Η Dr. Audrey de Nazelle από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Imperial College δήλωσε ότι «η μετακίνηση με αυτοκίνητο συνεισφέρει στην παχυσαρκία, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Συγκριτικά, λοιπόν, τα ποδήλατα καίνε λίπος και δεν απελευθερώνουν τοξικά αέρια.

Η ομάδα επίσης παρατήρησε ότι όσοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο τουλάχιστον περιστασιακά για να πάνε στην εργασία τους ή για να κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους, διατηρούν το βάρος τους. Με αυτό τον τρόπο, η ποδηλασία εμποδίζει τα υπέρβαρα άτομα να αποκτήσουν επιπλέον βάρος και προστατεύει όσους έχουν υγιές βάρος να το διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα.

Βιώσιμες αλλαγές

Η νέα αυτή έρευνα ακολούθησε τους συμμετέχοντες μέσα στο χρόνο, παρέχοντας μια πιο συμπαγή σύνδεση ανάμεσα στην ποδηλασία και τον δείκτη μάζας σώματος, σε σύγκριση με έρευνες που απλά ρωτούσαν ή αξιολογούσαν τους συμμετέχοντες σε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Σήμαινε επίσης ότι τα αποτελέσματα δεν λάμβαναν υπόψη τους μόνο τους ανθρώπους που ήταν ήδη ποδηλάτες, αφού ένα άτομο με υγιές βάρος είναι εξ αρχής πιο πιθανό να χρησιμοποιεί το ποδήλατο.

Επιστρέφοντας στους ίδιους ανθρώπους καθώς ξεκινούσαν την ποδηλασία, οι ερευνητές μπορούσαν να αξιολογήσουν την πραγματική επίδραση στην υγεία και τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων. Η μελέτη εστίασε στη μετακίνηση για τις καθημερινές εργασίες, όπως τη μετακίνηση προς τη δουλειά, τις εξωτερικές εργασίες ή τη μεταφορά για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρήθηκαν διαφορές στο βάρος που ήταν ανεξάρτητες των αλλαγών στο βάρος λόγω χαλαρής ποδηλασίας, βαδίσματος και άλλων σπορ ή λόγω της σωματικής κίνησης στην εργασία.

sciencedirect.com