Η πρωταπριλιάτικη φάρσα της Κομισιόν στην Ελλάδα – Η είδηση που πολλοί διαβάσατε είναι fake news

Από νωρίς το πρωί κυκλοφορεί μια είδηση πως η Ελλάδα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πρόστιμο επειδή έγινε η αλλαγή της ώρας.

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από ένα – δύο μίντια και μέσα σε λίγη ώρα είχε ξεκινήσει η ραγδαία εξάπλωση της Πρωταπριλιάτικη φάρσας  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα.

Εννοείται πως η είδηση δεν ισχύει…

Μπορεί να μοιάζει με αθώα πλάκα, αλλά ο σκοπός είναι σημαντικός.

Πώς ξεκίνησαν τα fake news

Mε αφορμή την Πρωταπριλιά, την ημέρα που παραδοσιακά όλοι λένε έστω και ένα αθώο ψέμα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε σήμερα, την ανοικτή δράση κατά των ψευδών ειδήσεων: «Κόψε τα μούσια – Δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας».

Η δράση ξεκίνησε από ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Αναλυτικότερα, η Αντιπροσωπεία «διέρρευσε» στα μέσα ενημέρωσης, σε συνεργασία με εκπροσώπους του ελληνικού τύπου, την ψευδή είδηση επιβολής προστίμου στη χώρα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή της ώρας έχει καταργηθεί από φέτος.

Φυσικά ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι η συγκεκριμένη «είδηση» ήταν αναληθής, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η «είδηση» αναρτήθηκε και διαδόθηκε ευρέως στο Twitter και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθώντας την πορεία των fake news. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στόχευε έτσι να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Η αποκάλυψη της «πρωταπριλιάτικης» είδησης έγινε δημόσια, στο πλαίσιο της δράσης «Κόψε τα μούσια – Δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας», στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ενώ η εκδήλωση προβλήθηκε και σε ζωντανή μετάδοση από την επίσημη ιστοσελίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Facebook.

H εκδήλωση έλαβε χώρα στον κεντρικό σταθμό του Μετρό, στο Σύνταγμα και είναι μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, ενάντια στην παραπληροφόρηση και τα fake news, φαινόμενο το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όταν ένα κλασικό κουρείο, βγαλμένο από άλλη δεκαετία, στήθηκε στο σταθμό του Μετρό, με τον κουρέα έτοιμο να κόψει, κυριολεκτικά, τα μούσια όσων διερχόμενων πολιτών το επιθυμούσαν. Το κοινό έλαβε ενεργή συμμετοχή στη δράση, η οποία σκοπό είχε να δώσει μία αλληγορική διάσταση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, κόβοντας τα μούσια-ψέματα και αναδεικνύοντας το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας και των συμμετεχόντων.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δημιούργησε παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #ΚopseΤaΜousia. Έτσι, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν έστω και εξ αποστάσεως στην καμπάνια αυτή, μπορούν να κόψουν τα μούσια τους και να ανεβάσουν το σχετικό φωτογραφικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου και αν βρίσκονται, κάνοντας tag την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

lifo.gr