Η επίδραση της μουσικής στο μυαλό μας – Ψυχαγωγία ή φάρμακο;

Η μουσική είναι τέχνη, ψυχαγωγία, ευχαρίστηση, και φάρμακο για την ψυχή και το σώμα. Η μουσική είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που περιλαμβάνει τη χρήση ολόκληρου του εγκέφαλου.

Δεν έχουν, προφανώς, όλα τα είδη μουσικής θετική επίδραση στο μυαλό. Η μουσική μπορεί να αποσπά την προσοχή σου αν είναι πάρα πολύ δυνατή ή ενοχλητική. Αντίθετα, η κλασική μουσική έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κάθε ανθρώπινο πολιτισμό, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Επιστήμονες εξέτασαν ανθρώπους που παίζουν μουσική. Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι οι εγκέφαλοί τους είναι διαφορετικοί από των υπόλοιπων ανθρώπων. Ο εγκέφαλός τους είναι αισθητά πιο συμμετρικός και οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της κίνησης, της ακουστικής επεξεργασίας και του συντονισμού στο χώρο, είναι μεγαλύτερες. Επίσης, η ζώνη των νευρικών ινών που επιτρέπει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη.

1. Ενισχύει τη χημεία του εγκεφάλου.

Ένας από τους τρόπους που η μουσική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι διεγείροντας τον σχηματισμό ορισμένων χημικών ουσιών. Ακούγοντας μουσική αυξάνεται η ποσότητα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, η οποία κινητοποιεί τον εγκέφαλο. Είναι η ίδια χημική ουσία που ευθύνεται για την καλή διάθεση. Επίσης, διεγείρει την παραγωγή ωκυτοκίνης, ορμόνη που βοηθά στο δέσιμο με τους άλλους και ενισχύει την εμπιστοσύνη.

2. Μουσική και δημιουργικότητα.

Η μουσική διεγείρει την παραγωγή άλφα και θήτα κυμάτων στον εγκέφαλο. Τα κύματα άλφα προκαλούν τη δημιουργικότητα και τα θήτα κύματα του εγκεφάλου σχετίζονται με τα όνειρα, τη δημιουργικότητα, τη μάθηση και τη χαλάρωση. Έρευνες έδειξαν πως άτομα τα οποία άκουγαν αρκετή μουσική, παρουσίαζαν χαμηλά ποσοστά κορτιζόλης στον οργανισμό τους, ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για το άγχος.

3. Η μουσική θεραπεύει.

Η μουσική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν υποστεί βλάβες στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Η μουσική βοηθά στο να επισκευαστούν τα κατεστραμμένα τμήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα, διότι βοηθά το μυαλό να συσχετίσει μελωδίες με λέξεις και σχήματα. Ακόμα, ενισχύει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μία ορμόνη που ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που πάσχουν από μείζονα εγκεφαλική βλάβη.

tsemperlidou.gr