7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2019 είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη: ο καθένας, παντού. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πέφτει στη μέση,  μεταξύ της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη που πραγματοποιήθηκε στην Astana, το Καζακστάν τον Οκτώβριο του 2018 και της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την καθολική κάλυψη υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2019. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί μία από τις πολλές επικοινωνιακές ευκαιρίες για το πόσο σημαντική είναι η ισότητα στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο για την υγεία των ατόμων, αλλά και για την υγεία των οικονομιών και της κοινωνίας γενικότερα.

Το κλειδί για την επίτευξη της παγκόσμιας υγειονομικής κάλυψης είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να αποκτήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται, ακριβώς στην καρδιά της κοινότητάς τους. Παρόλο που σημειώνεται πρόοδος σε χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων μάλιστα, αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και άλλων καθημερινών εξόδων, όπως τρόφιμα, ρούχα και ακόμη και στέγη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Κάθε χρόνο επιλέγεται κι ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο δίνει έμφαση σ’ ένα τομέα προτεραιότητας της δημόσιας υγείας στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για όλους εκεί έξω και να διευκολύνεται ο καθένας για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.