Η Καστοριανή Κωνσταντίνα Σιώκη με την υπέροχη φωνή έβαλε πλώρη για την Μητροπολιτική Όπερα

Μια νέα κοπέλα, η Κωνσταντίνα Σιώκη, με όνειρα και ελπίδες για το μέλλον, έδωσε την περασμένη Παρασκευή ενα κονσέρτο στο πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζει μουσική, στη Νέα Ιερσέη, το «Μοντκλέρ Στειτ Γιουνιβέρσιτι, Κόλετζ οφ δη Αρτς» και κάλεσε μεταξύ άλλων εκτός απο την οικογενειά της και τους στενούς συγγενείς αλλά και τους συμμαθητές της.

΄Ηταν ένα κονσέρτο σαν όλα αυτά που δίνουν οι λεγόμενοι Senior μαθητές για να αποκτήσουν το πτυχίο «Bachelor in Music and Music Education» και κανονικά θα περνούσε απαρατήρητο, αν δεν ξεχώριζε από τις πρώτες κιόλας νότες το ταλέντο και η δύναμη της φωνής της νεαρής σοπράνο.

Αγχωμένοι για το αν θα προλάβουμε να μπούμε στην αίθουσα πριν αρχίσει το πρόγραμμα, τρέχαμε μαζί με τον Θείο της Κωνσταντίνας, τον πρόεδρο του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» κ. Δήμο Σιώκη, χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε. Μια πανδαισία μουσική με πρωταγωνίστρια μια νεαρή σοπράνο και ενα πρόγραμμα που θα το ζήλευαν και οι μεγαλύτερες σοπράνο της Λυρικής Σκηνής.

Η Κωνσταντίνα ενώ υποδέχεται τις ανθοδέσμες. Φωτογραφία ETA PRESS

Και τι δεν τραγούδησε η Κωνσταντίνα απο τον Χέντελ στον Πουρσέλ, απο τον Σούμπερτ στον Στράους, μέχρι και τον πιο γνωστό, απο απόψεως οικειότητας, σε μας τον Γιάννη Πάριο στο «Σ’ αγαπω γιατί είσαι ωραία».

Σε κάθε τραγούδι, διέκρινες το βάθος της καλλιτεχνικής εμπειρίας της Κωνσταντίνας και αναρωτιόσουν αν είναι δυνατόν μια νέα κοπέλλα να έχει εμβανθύνει σε τόσα πολλά μουσικά ακούσματα; Κι όμως φάνηκε ότι χάρη στην επιμμονή και στην μελέτη, τα ακούσματα ήταν απαραίτητα για να δείξουν πόσο σπουδαία φωνή διαθέτει και πόσο εύκολα μπορεί να μεταπηδήσει απο την όπερα στο τραγούδι και απο την μπαλάντα στο έντεχνο και ακόμη πιο πέρα.

Η δασκάλα της, η Ελληνοαμερικανίδα Αναστασία Σουόπ (Swope), έδειξε ότι όταν ιδιαίτερα συγκινημένη όταν την έσφιξε στην αγκαλιά της, ως ένδειξη της ικανοποίησης και της προσπάθειας που έκανε η νεαρή μαθήτρια.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία. Φωτογραφία ETA PRESS

Εμείς το κοινό, απλά περιμέναμε με ανοιχτό το στόμα, συμβαίνει αυτό όταν ανακαλύπτεις κάποιο νέο ταλέντο, να μην τελειώσει το πρόγραμμα και να απολαύσουμε και το τελευταίο κομμάτι.

Μάλιστα στο δεύτερο μέρος του προγράμματος μαζί με την Κωνσταντίνα εμφανίστηκαν στην σκηνή δύο ακόμα καλλιτέχνες η Μερίτα Χαλίλι, στα φωνητικά και ο Ραιφ Χισένι, στο ακορντεόν, καθηγητής της μουσική στο ίδιο κολλέγιο. Και τα τραγούδια που ερμήνευσαν έδωσαν ενα πιο χαρούμενο και γιορταστικό τόνο στην συναυλία. Ακούστηκαν  λοιπόν, το «Γιαρούμπι», «Κατώ στον Αγιο», «Σ’ Αγαπώ», «Απο Ξένο τόπο». Ιδιαίτερα μας άρεσαν τα κομμάτια όπου η Κωνσταντίνα έκανε η ίδια την διασκευή. «Hooray», «Down at the Church», «I love You», «From a Foreign Land»,

Στο πρώτο μέρος στο πιάνο την Κωνσταντίνα συνόδευσε στο πιάνο η Μπεθ Ρόμπιν.

Η Κωνσταντίνα Σιώκη περικυκλωμένη απο την οικογενειά της. Απο αριστερά ο αδελφός της Μιχάλης, η μητέρα της Αρετή, ο πατέρας της Φώτης και ο αδερφός της Βαγγέλης. Φωτογραφία ETA PRESS

Κι όταν το κοινό έδωσε στην Κωνσταντίνα  το τελευταίο χειροκρότημα κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε. Σχεδόν όλοι όσοι ήταν στο ακροατήριο, σηκώθηκαν να δώσουν λουλούδια στην νεαρή σοπράνο, λες και μόλις είχε ολοκληρωθεί μια συναυλία στην Μητροπολιτική Οπερα. Τόσες πολλές ήταν οι ανθοδέσμες που τελικά τα δύο χέρια της Κωνσταντίνας δεν τις χωρούσαν όλες.

Μετά απο όλα αυτά, η νεαρή Σοπράνο, ευχαρίστησε έναν – έναν όλους τους φίλους, τους συμμαθητές και τους απλούς επισκέπτες και έπεσε στην αγκαλιά των συγγενών της, στην διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε την συναυλία, με πρωτοβουλία των γονιών της Κωνσταντίνας, του Φώτη και της Αρετής Σιώκη, που μαζί με τον αδερφό της Μιχάλη, ήρθαν από το Μέριλαντ για την συναυλία. Ο άλλος αδερφός της που ήταν επίσης παρών, ο Βαγγέλης σπουδάζει στο Κουίνς Κόλετζ της Νέας Υόρκης.

Οι συγγενείς και οι φίλοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την Κωνσταντίνα και τους γονείς της. Φωτογραφία ETA PRESS.

του Φώτη Παπαγερμανού – anamniseis.net